Povjerenik za sigurnost u HNS-u: ‘Zakon je manjkav, pitanja se trebaju uputiti Saboru i pravosuđu’

‘Mi poduzimamo svoje, međutim, osim policije i organizacije svoj doprinos mora dati i pravosuđe. Ono može poslati jasnu poruku generalne prevencije’, smatra povjerenik za sigurnost u HNS-u

Subotnji jadranski derbi između Hajduka i Rijeke ponovno su više obilježili incidenti nego sama igra.

Suđenje je bilo neuvjerljivo, u finišu utakmice jedan je huligan naoružan šipkom uletio na travnjak, predsjednika Rijeke pogodili su bocom, a po povratku kući kombije s navijačima Rijeke kamenjem su napali pripadnici Torcide.

Gost RTL-a Danas bio je povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza Miroslav Marković, koji je prokomentirao incidente koji su se dogodili za vikend.

24 godine ste bili policajac, dobro poznajete sve što se sada događa. Po vašem sudu, treba li se fokusirati na odgovornost klubova, osiguranja kao što kaže Janica Kostelić ili na navijače, odnosno huligane?

Nažalost, nakon ovakvih incidenata mi se uvijek fokusiramo na to što se moglo bolje napraviti, policija, zaštitati, organizatori i ne znam tko. Mislim da se apsolutno trebamo fokusirati na huligane, huliganizam će u svom izvoru uvijek biti huliganizam.

Jeste li vi zadovoljni Zakonom o sprečavanju nereda na sportskim borilištima?

Stojim iza svega što je ova treća po redu konferencija o zaštiti na nogometnim utakmicama izvukla kao zaključke, a to je da je taj zakon manjkav. To se pokazalo s godinama.

Ali to se ne mijenja, to se već pet godina pokušava progurati od strane MUP-a, ali ne uspijeva se, zašto?

Svi znamo na kome je odgovornost za donošenje zakona i takva pitanja treba uputiti u tom smjeru, a to je Hrvatski sabor.

Tribine su skandirale fašističke poruke, protokol u takvim situacijama je jasan. Spiker ide sa prvom objavom, pa drugom. Je li sudac trebao prekinuti utakmicu?

U ovoj utakmici je bila situacija rasističkih povika, da li je to bilo u takvoj količini da je trebalo krenuti u trostupanjski postupak, to je bilo na sucu.

Možete li nam objasniti tu kvalifikaciju? Kakva je razlika između jednom ‘za dom spremni’ i dvaput ‘za dom spremni’?

Kad se govori o trostupanjskom postupku, mora postojati određeni kontinuitet, zatim moraju postojati prethodna upozorenja od strane organizatora putem javnog spikera.

Je li se to dogodilo na ovoj utakmici?

Ne sjećam se da su bila kad je u pitanju rasizam, kad je bila bakljada stigla su i upozorenja, kao i kad je utrčao huligan na teren.

Zašto se to tolerira?

Ne bih mogao odgovoriti na to pitanje. Huliganizam je u svom izvoru samo huliganizam, oni će uvijek naći opravdanje. Bitno je da svi zajedno označimo huliganizam time što je i da ga ne relativiziramo.

Dolazi utakmica s Ukrajinom, državni vrh želi da sve prođe u najboljem redu, međutim kad vidimo snagu huligana, trebamo li se nadati čudu?

Pozivam sve navijače hrvatske reprezentacije da dođu bodriti reprezentativce. Siguran sam da na toj utakmici nećemo vidjeti ovakve scene, dugo se već pripremamo, s MUP-om dogovaramo sve mjere.

Zašto se sve utakmice ne osiguravaju kao ova reprezentativna, uključujući i derbije HNL-a?

Mi poduzimamo svoje, međutim, osim policije i organizacije svoj doprinos mora dati i pravosuđe. Ono može poslati jasnu poruku generalne prevencije da se huliganizam ne isplati.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari