Rijeka – Juventus: 40 godina od legendarne utakmice pod stijenama Kantride!

Foto: HNK Rijeka

Prije točno 40 godina odigrana je jedna od najvećih utakmica u povijesti Rijeke

Tog 5. ožujka 1980. godine na stadion Kantrida stigao je velikan svjetskog nogometa, talijanski Juventus u okviru prve utakmice četvrtfinala Kupa pobjednika Kupova.

Bijeli su plasman u Kup Kupova osigurali osvojivši Kup Jugoslavije u sezoni 1978./1979.

Rijeka je u sezoni 1979./1980. jedini puta u povijesti osigurala proljeće u europskim natjecanjima eliminiravši na putu do četvrtfinala belgijski Beerschot (0:0, 2:1) i Lokomotivu Košice (0:2, 3:0).

Te godina plasman među osam najboljih momčadi u Kupu Kupova ostvarili su također Valencija, Juventus, Goteborg, Barcelona, Nantes, Arsenal i moskovski Dinamo.

Očekivano, dolazak svjetskog velikana napunio je tribine stadiona Kantrida, a Staru damu predvodio je legendarni talijanski trener Giovanni Trapattoni, dok je na klupi bijelih sjedio Miroslav Blažević. Više od dvadeset tisuća ljudi svjedočilo je tom nogometnom spektaklu.

Rijeka je već u sedmoj minuti ostala bez Radina koji je napustio igru zbog ozljede što je poremetilo igru bijelih. U 18. minuti Makin je ubacio iz kornera, Hrstić je pucao s 15 metara, ali vratar Zoff bio je siguran.

Juventus je nakon toga imao dvije prilike, napadač Brio u jednoj je akciji iz neposredne blizine promašio gol.

Na drugoj strani Tomić je glavom gurnuo loptu za Radovića (40′) koji je izbio pred gol Juventusa, ali Zoff je bio brži.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo previše prilika, a remi je bio dokaz da se Rijeka itekako mogla nositi s velikanom svjetskog nogometa.

Boje Rijeke branili su Ravnić, Šugar, Hrstić, Milenković, Radin (od 7′ Bačvarević; od 58′ Petrović), Juričić, Makin, Radović, Tomić, Ružić, Lukić. Klupa: Zhavelli, Petrović, Jerolimov, Bačvarević, Mijač, dok su za Juventus nastupili: Zoff, Gentile, Cabrini, Furino, Brio, Scirea, Cuccureddu, Tardelli, Bettega, Prandelli, Marocchino.

Nažalost, dva tjedna kasnije u Torinu (19. ožujka) Juventus je slavio 2:0 pogocima Causija (5′) i Bettege (72′), ali ništa nije moglo umanjiti odličan dojam kojega je Rijeka ostavila u Europi te sezone.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari