POSTAVIO I GUINESSOV REKORD

Trofejni Riječanin oduševio Šprajca: ” Čovjek je pravi Aquaman! A gledateljice su ostale bez daha zbog ove fotografije

Riječanin Vitomir Maričić osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se održalo na Cipru

S visina, sad vas vodimo u dubine i to najveće morske dubine koje je doslovce u jednom dahu osvojio jedan Hrvat, pišu Vijesti.hr.

Riječanin Vitomir Maričić osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se održalo na Cipru. Zaronio je najdublje od svih, 81 metar i tako došao do prvog mjesta u disciplini ronjenja u dubinu bez peraja, koje se smatra i najzahtjevnijom od svih.

Inače, Maričić je prije prvenstva postavio i Guinessov rekord u u najdužem podvodnom hodu dugom 107 metara. Evo vidimo kako se Vitomir spušta po konopcu kao da je to najlakša stvar na svijetu, uzeo je preptostvaljam neku oznaku kao dokaz da je bio na toj dubini i lagano se vratio na površinu kao da je ronio u bazenu.

Dakle, čovjek je pravi Aquaman, a bio je i gost RTL Direkta.

Kako je to u dahu roniti na 81 metar? Maričić kaže, dosta dobro. ”Kad se nauče osnove i svlada tehnika kako se to radi, ronjenje je dosta opuštajuće, nije fizički naporno i zahtjevno kao neki drugi sportovi ili ronjenje u bazenu. Dosta je opuštajuće i meditativno”, rekao je.

Ima dosta faktora da bi se to moglo, a jedan od prvih je mogućnost opuštanja i znati se nositi sa stresom. ”Kad se svlada tehnika kompenzacije i kretanja po vodi, onda dođe do razine opuštanja koju možemo postići”, kazao je Maričić.

Ronjenje na dah je dosta prirodna aktivnos što znači da bi veći problemi nastali da ronioc sa sobom ima, kako kaže Maričić, neprirodan zrak. ”Bilo bi više problema. Ovako je dosta prirodno. Ako držim disciplinu statike koja je najdulje vrijeme, oko devet mi je osobni rekord”.

Svjetski rekord je 100 metara. ”Ja se nadam konkretno da ću se približiti tome, ali mislim da će Petar Klovar taj rekord iduće godine ozbiljno ugroziti, ako ne i skinuti”, rekao je.

Idući izazov – Guinessov rekord u zaronu ispod leda

Iako nije tako opasno, neki konkurenti dobili su tzv. blackout. ”Na ovom prvenstvu ponestalo je te finese, stabilnosti i smirenosti i onda dođe do toga i zapravo dođe do privremene hipoksije, ne radi se ni o čem opasnom. Ronioc se kroz par sekundi vrati u normalno stanje”, objasnio je Maričić.

A što mu je idući izazov? Maričić kaže – prvo popraviti uho. ”Imao sam malu traumu uha. Nakon toga neka predavanja i tečajevi, jedna turneja. I onda lagano priprema za iduću sezonu, još jedan Guinessov rekord zimi, to će biti zaron ispod leda. Mislim da će biti u Švicarskoj”, kazao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari