WRC CROATIA RALLY

Video | Vozač relija se sudario s BMW-om, gurao policajca autom, pobjegao i – osvojio reli!

RTL

Sedmerostruki svjetski prvak Sébastien Ogier doživio je prometnu nesreću pri odlasku na prvi brzinski ispit posljednjeg dana WRC Croatia Rallyja, a prometni stručnjak Željko Marušić secirao je tko ju je prouzročio

Sedmerostruki svjetski prvak Sébastien Ogier pobjednik je prvog izdanja WRC Croatia Rallyja. U posljednjem je brzinskom ispitu nadokadio zaostatak i slavio s 0,6 sekundi ispred Britanca Elfyna Evansa.

No, ujutro, prije odlaska na prvi od posljednja četiri brzinca relija, Ogier je na Aveniji Dubrovnik u Zagrebu doživio prometnu nesreću, kada se sudario s BMW-om. Od siline udarca BMW je završio na autobusnoj stanici, koja je, pukom srećom bila prazna, piše Net.hr.

Policija je odmah stigla na mjesto nesreće, a Ogier je nakon kraće rasprave s policajcima, jednog od njih i odgurnuo svojom Toyotom vrijednom više milijuna kuna te se odvezao s poprišta incidenta.

Nesreću je nakon završetka relija komentirao i predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin koji je za HTV otkrio kako je Ogier čovjeka koji je sudjelovao u nesreći – pozvao na večeru. “Sebastisan je imao prometnu nesreću. Nakon toga pozvao je na večeru onog drugog unesrećenog. Kazao je taj dečko da je relijaš i da voli utrke tako da je sav sretan da je na taj način upoznao Ogiera. “, rekao je Šaškin.

Podijeljena krivica obojice vozača

Dok Policijska uprava zagrebačka još uvijek provodi istragu uzroka nesreće, ali i Ogierova ponašanja prema policajcima, prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je u ovom slučaju krivica obojice vozača podijeljena.

“Premda pri skretanju u desnu traku Sébastien Ogier u sportskoj Toyoti nije dao žmigavac i oduzeo je prednost, vozač BMW-a bio je dobrih 30 metara iza njega te umjesto da blago prikoči ili barem ne povećava brzinu, nabio je gas. Video samog događaja ukazuje na nepravilnosti u vožnji Ogiera, ali na još veću vozača BMW-a, koji je reagirao stilom ‘Nećeš ti mene…’, maltene se namjerno zabio u Toyotu Ogiera!

Time je višestruko prekršio članak 51. stavak 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama: brzinu nije prilagodio da bi u ovakvoj situaciji sigurno usporio, brzinu nije prilagodio blizini autobusne postaje”, piše Marušić na Autoportalu.

Dodaje kako je ponašanje sedmerostrukog svjetskog prvaka u reliju za svaku osudu. “Naknadna reakcija Sébastiena Ogiera, sedmerostrukog svjetskog prvaka u reliju, je za osudu, jer nije postupio prema izravnim naredbama policijskog službenika te je agresivnim manevrom čak ugrozio njegovu sigurnost.

Očito je bio iznerviran (to je jasno pokazivao gestikulacijama) nelogičnim i nekorektnim postupkom vozača BMW-a, ali to ga ne opravdava”, smatra Marušić te upozorava da bi baš zbog ovakvih situacija trkaća vozila na brzinske ispite relija trebala biti dopremana isključivo tegljačima.

Tko je Sébastien Ogier

Sébastien Ogier je 37-godišnjak rođen u Francuskom gradu Gapu. Nakon što je 2005. osvojio juniorsko izdanje Francuske federacije u reliju, pozvan je u Peugeot Cup gdje je u sljedeće dvije godine dobrim vožnjama i četirima pobjedama zaradio mjesto u juniorskom WRC-u. Ondje se nije dugo zadržao, jer je već 2009. odvozio svoju prvu punu sezonu u WRC-u i ostvario prvu pobjedu, doduše u IRC-u, a osvojio je prestižni reli Monte Carlo.

U WRC-u je došao do sedam titula svjetskog prvaka, od 2013. do 2020. s tim da je titule osvajao u svim godinama, osim u 2019. Čak 51 put se penjao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, zajedno sa svojim suvozačem Julienom Ingrassijom, s kojim vozi čitavu karijeru. Po tome je drugi najuspješniji vozač svih vremena iza sunarodnjaka, imenjaka i nekadašnjeg partnera u Citroënu, Sébastiena Loeba.

 

U karijeri je promijenio sva tri francuska proizvođača vozila, a vozio je još Volkswagene, Fordove, a od prošle sezone i Toyotu. Oženjen je njemačkom televizijskom voditeljicom Andreom Kaiser, s kojom ima petogodišnjeg sina Tima, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari