ŽDRIJEB U DUBLINU: Hrvatska doznala protivnike u borbi za Euro 2020.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Dublinu je održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko nogometno prvenstvo

Hrvatska je doznala protivnike u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Vatreni će biti u skupini E sa Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom.

U Dublinu je održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko nogometno prvenstvo koje će se tijekom lipnja i srpnja 2020. igrati u 12 država, a izbornik Zlatko Dalić i Vatreni mogu biti zadovoljni skupinom koju su dobili. Prvo i drugo kolo kvalifikacija igraju se u ožujku iduće godine.

Kvalifikacijske skupine za Euro 2020:

Grupa A: Engleska, Češka, Bugarska, Crna Gora, Kosovo

Grupa B: Portugal, Ukrajina, Srbija, Litva, Luksemburg

Grupa C: Nizozemska, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija, Bjelorusija

Grupa D: Švicarska, Danska, Irska, Gruzija, Gibraltar

Grupa E: HRVATSKA, Wales, Slovačka, Mađarska, Azerbajdžan

Grupa F: Španjolska, Švedska, Norveška, Rumunjska, Farski otoci, Malta

Grupa G: Poljska, Austrija, Izrael, Slovenija, Makedonija, Latvija

Grupa H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora

Grupa I: Belgija, Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan, San Marino

Grupa J: Italija, BiH, Finska, Grčka, Armenija, Lihtenštajn

Protiv suparnika u nadolazećim kvalifikacijama “vatreni” su odigrali ukupno 19 utakmica, u kojima su ostvarili devet pobjeda, osam puta igrali neodlučeno, a dvaput gubili, oba puta od Slovaka u prijateljskim dvobojima.

Hrvatska će prvi put protiv Slovačke igrati službene kvalifikacijske utakmice, dok su protiv ostale tri reprezentacije već imali takvo iskustvo. Azerbajdžan je bio suparnik našim nogometašima u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2016., protiv Mađara su se borili za mjesto na Svjetskom prvenstvu 2006., a Wales im je bio jedan od protivnika u kvalifikacijama za SP 2014. godine. U tih šest kvalifikacijskih dvoboja Hrvatska je ostvarila četiri pobjede i dvaput remizirala uz gol razliku 13-1.

Hrvatski nogometaši su samo jednom propustili završni turnir Europskog prvenstva, onog kojem su 2000. godine domaćini bili Nizozemska i Belgija, kad su tada brončani sa SP-a u Francuskoj osvojili 3. mjesto u kvalifikacijskoj skupini sa reprezentacijom tadašnje SR Jugoslavije, Republike Irske, Makedonije i Malte.

Nogometaši Walesa samo su jednom sudjelovali na završnom turniru Eura, ali su igrajući u Francuskoj 2016. ostavili dubok trag, jer su se tamo probili do polufinala u kojem su poraženi s 2-0 od aktualnih europskih prvaka Portugalaca.

Na istom su natjecanju i Slovaci imali premijeru među najboljim europskim reprezentacijama, a u Francuskoj su se probili do osmine finala, gdje ih je sa 3-0 pobijedila Njemačka. Osim nastupa na posljednjem Euru, Slovaci su igrali i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, gdje nije bilo naše reprezentacije. I tamo su igrali u osmini finala, a ispali su od Nizozemske (1-2).

Mađari su u Francuskoj prekinuli 30-godišnji post bez sudjelovanja na velikim natjecanjima. Probili su se do osmine finala, gdje su i zaustavljeni od Belgije (0-4).

Azerbajdžan je jedina reprezentacija koja nikada nije sudjelovala na završnom tuniru europskog ili svjetskog prvenstva.
Vijesti.hr
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari