PLAĆE 4000 KN I VIŠE

Video | 139 RADNIH MJESTA: MUP objavljuje natječaj, pozivaju osobe s invaliditetom da se jave!

Razgovarali smo s Markom, koji je osoba s invaliditetom, ali već sedam godina radi u zagrebačkom gradskom uredu

Marko ima tešku nasljednu bolest. Nakon moždanog udara jedno vrijeme nije mogao ni pričati ni govoriti. To ga nije spriječilo. Uspio je ozdraviti. Čak i završiti PMF i zaposliti se.

“Radim oko sedam godina u Zagrebu, sad je to gradski Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i zapravo sam imao dosta sreće prilikom zapošljavanja s obzirom na to gdje živimo i kako je drugima”, kaže Marko Petran iz Zagreba.

Po najnovijim podacima, u Hrvatskoj je trenutačno 624 tisuće osoba s invaliditetom. Njih 268 tisuća ima između 20 i 64 godine. Od toga – 11.620 je zaposleno.

Broj i nije tako velik jer su takve osobe u startu u neravnopravnom položaju.

“Zato što su obeshrabrene silnim neuspjelim pokušaja da se zaposle u javnom sektoru jer prilikom testiranja ili tijekom provjere znanja poslodavci često puta ne osiguravaju obveznu razumnu prilagodbu”, govori nam zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

U MUP-u ih trenutačno radi više od 600. A u srijedu se raspisuje natječaj za još 139 novih radnih mjesta diljem Hrvatske od policijskih uprava do sjedišta ministarstva.

“Uglavnom se tu radi o upravnim referentima. To šira paleta poslova na izdavanju dokumenata, viza, radnih dozvola, migracijama, poslovima državljanstva, jedna šira lepeza, jedno mjesto u centru za krim vještačenja i u samostalnoj službi s vojnim ordinarijatom”, tvrdi zamjenik glavnog ravnatelja policije, Damir Barić.

Plaće poslova s natječaja variraju. Od upravnog referenta koji bez dodatka ima 4000 kuna pa do znatno više. Ono što svi ističu – bez obzira na plaću, osobna invalidnina od 1750 kuna im ostaje, a dobivaju i priliku za bolji i ravnopravniji život, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari