12 POGINULIH

14 godina od tragedije na Kornatima: Vatrogasne postrojbe danas odaju čast poginulima u jednoj od najvećih tragedija u Hrvatskoj

Foto: JVP Šibenik

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed u vezi obilježavanja tragedije na Kornatu, a koja odmah stupa na snagu.

1. U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15:25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi.

2. Za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama.

3. Upaliti svijeće.

4. Prisjetiti se svih stradalih čitanjem njihovih imena i prezimena:

Dino Klarić
Ivica Crvelin
Ivan Marinović
Marko Stančić
Gabrijel Skočić
Hrvoje Strikoman
Tomislav Crvelin
Ante Crvelin
Josip Lučić
Karlo Ševerdija
Marinko Knežević
Ante Juričev-Mikulin

5. Prisjetimo se i pripadnika DVD-a Stari Grad Marinka Jurića koji je preminuo 29.8.2007. tijekom gašenja požara na Hvaru.

6. Ova zapovijed stupa na snagu odmah i o njoj izvijestiti sve vatrogasne postrojbe u Vašoj nadležnosti.

Taj tragični požar na Kornatima u kojem je život izgubilo 12 vatrogasaca, izbio je 30. kolovoza 2007. godine. Jedini preživjeli je Frano Lučić koji je također teško stradao. Prošao je brojne operacije i liječenja, a nakon jedanaest godina od tragedije stigla je presuda da od države mjesečno dobiva 6000 kuna rente i odštetu od 5,5 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

Nakon niza vještačenja i traženja odgovornosti, za tragediju nitko nije odgovarao.

Požar na Kornatima izbio je u isto vrijeme kad i požar na Hvaru. Hrvatska je tog dana na raspolaganju imala samo jedan kanader. Vojni helikopter je također bio usmjeren na Hvar, a po stradale vatrogasce stigli su dva sata nakon što je vatra prešla preko njih, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari