12 POGINULIH

14 godina od tragedije na Kornatima: Vatrogasne postrojbe danas odaju čast poginulima u jednoj od najvećih tragedija u Hrvatskoj

Idi na originalni članak
Foto: JVP Šibenik

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed u vezi obilježavanja tragedije na Kornatu, a koja odmah stupa na snagu.

Oglas

1. U svim vatrogasnim postrojbama JVP, DVD i IVP dana 30. kolovoza 2021. u 15:25 sati upaliti sirene u trajanju od 60 sekundi.

2. Za vrijeme zvučnih signala postrojiti se i odati počast stradalim kolegama.

3. Upaliti svijeće.

4. Prisjetiti se svih stradalih čitanjem njihovih imena i prezimena:

Dino Klarić
Ivica Crvelin
Ivan Marinović
Marko Stančić
Gabrijel Skočić
Hrvoje Strikoman
Tomislav Crvelin
Ante Crvelin
Josip Lučić
Karlo Ševerdija
Marinko Knežević
Ante Juričev-Mikulin

5. Prisjetimo se i pripadnika DVD-a Stari Grad Marinka Jurića koji je preminuo 29.8.2007. tijekom gašenja požara na Hvaru.

6. Ova zapovijed stupa na snagu odmah i o njoj izvijestiti sve vatrogasne postrojbe u Vašoj nadležnosti.

Taj tragični požar na Kornatima u kojem je život izgubilo 12 vatrogasaca, izbio je 30. kolovoza 2007. godine. Jedini preživjeli je Frano Lučić koji je također teško stradao. Prošao je brojne operacije i liječenja, a nakon jedanaest godina od tragedije stigla je presuda da od države mjesečno dobiva 6000 kuna rente i odštetu od 5,5 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

Nakon niza vještačenja i traženja odgovornosti, za tragediju nitko nije odgovarao.

Požar na Kornatima izbio je u isto vrijeme kad i požar na Hvaru. Hrvatska je tog dana na raspolaganju imala samo jedan kanader. Vojni helikopter je također bio usmjeren na Hvar, a po stradale vatrogasce stigli su dva sata nakon što je vatra prešla preko njih, pišu Vijesti.hr

Exit mobile version