77 GLASOVA ‘ZA’ I 25 ‘PROTIV’! Sabor donio ‘lex LNG’, Krčani najavljuju prosvjed blokadom Krčkog mosta

Foto: ilustracija (pomorac.net)

U znak prosvjeda zbog takvog ‘brzopoteznog’ načina glasovanja sabornicu je najprije napustio Most, a njihov su primjer slijedili i nezavisni

Hrvatski sabor je u četvrtak sa 77 glasova ‘za’ i 25 ‘protiv’ donio Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. ‘lex LNG’, koji je proteklih tjedana izazvao velike kontroverze u javnosti i struci, a protiv kojeg se digla i lokalna zajednica na otoku Krku i Primorsko-goranskoj županiji.

Nezadovoljan što je zakon poslan u hitnu proceduru umjesto u redovnu kroz dva čitanja, SDP je podnio 360 od ukupno 380 amandmana, no oni su svi odreda danas odbijeni.

Izjašnjavanje o tim amandmanima prošlog je petka trajalo gotovo šest sati, a kako bi se procedura ‘skratila’ na početku današnjeg glasovanja o njima predsjednik Sabora Gordan Jandroković je predložio da se, umjesto elektronički, o njima glasuje ručno.

U znak prosvjeda zbog takvog ‘brzopoteznog’ načina glasovanja sabornicu je najprije napustio Most, a njihov su primjer slijedili i nezavisni Marin Škibola, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrrvatsku), Ivan Pernar (Živi Zid), bivši SDP-ovci Mirando Mrsić i Zdravko Ronko.

Iako je inicijativa bila upravo njihova, ubrzo po početku glasovanja sabornicu je napustila i većina SDP-ovaca, pa i sam čelnik te stranke Davor Bernardić.

U ime SDP-ovog Kluba Peđa Grbin je tijekom glasovanja o njihovim amandmanima koji su svi od reda odbijani, zatražio stanku.

“Tim će se zakonom svim građanima nametnuti plaćanje naknade kad terminal ne bude poslovao pozitivno. S druge strane vladi se omogućuje da bez vođenja odgovorajućeg postupka privatizira taj terminal i prenese ga trećoj osobi, a sve to uz protivljenje građana Omišlja, Krka, Primorsko-goranske i Istarske županije”, pojasnio je Grbin zahtjev za stankom.

Prije toga, predsjednik Nezavisne liste BURA Hrvoje Burić i predsjednik Zelene liste dijelili su zastupnicima Deklaraciju protiv donošenja „LEX LNG“ zakona. Deklaracija je potpisana od vecine vijećnika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije i zadnji je apel na saborske zastupnike da ne usvoje ovaj štetan zakon.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon izglasavanja, Nezavisna lista BURA najavila je akciju građanskog neposluha organiziranjem građana za 15-minutnu prosvjednu blokadu Krčkog mosta.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari