BORBA S KORONAVIRUSOM

A ŠTO JE S MJERAMA? Božinović: ”Bilježimo rast i to nas tjera na dodatan oprez…”

Foto: Pixell/Mateo Levak-Riportal

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je na N1 televiziji te govorio o epidemiološkoj situaciji, cijepljenju, nabavi cjepiva i drugim temama vezanima za koronavirus.

Komentirao je masovno cijepljenje. Poručio je da se više putatražilo od političara da se cijepe. kaže da se jučer vidio interesa da se građani žele u sve većem broju cijepiti. “HZJZ je dao satnicu domovima zdravlja kada bi i koliko ljudi trebalo doći, ali nije htio ulaziti u detalje. Osim gužvi prošlo je dobro i nije bilo nuspojava. To je jedan događaj koji je sigurno na tragu popularizacije cijepljenja”, rekao je Božinović, piše Net.hr

Nije htio komentirati prekoredna cijepljenja. Dodao je kako u Ministarstvu zdravstva postoji povjerenstvo koje istražuje te događaje te tek treba vidjeti što će nalazi pokazati. Dodao je da je masovnije cijepljenje jedini put.

Nije potvrdio ni demantirao informaciju o 50-postotnom smanjenju opskrbe AstraZenecinim cjepivima. Dodao je da nema infromacije o distribuciji u drugom kvartalu. Svi razgovori s proizvođačima se vode na par tjedana, poručio je Božinović.

“Već je i komunicirano da su uspostavljeni kotakti s drugim proizvođačima izvan EU. tražile su se specifikacije koje su bitne za tu vrstu proizvoda. Bitno je da cjepivo bude efikasno i sigurno”, rekao je šef Stožera i dodao kako cijena nije u pitanju, već je u pitanju kako će ići dinamika s ugovorenim brojem cjepiva proizvođača registriranih u EMA-i. “Ukoliko se ukaže potreba, sigurno će se razgovarati i s drugima”, potvrdio je.

“Činimo sve da ispunimo cilj o 50 posto procijepljenosti”, rekao je Božinović.

O mjerama će se razgovarati od danas do kraja tjedna. Postoji rast. Mislim da će danas to biti nešto veće nego posljednjih dana, što nas tjera na oprez. Svako otvaranje nosi određeni rizik i pogodno je za širenje epidemije. Mislim da to potvrđuje ispravnost našeg pristupa. pratimo situaciju na dnevnoj razini da pokušamo dokučiti kako je došlo do porasta i to ćemo raditi i ubuduće, poručio je.

“Ne mogu govoriti o nekom eksplozivnom rastu. Rast postoji diljem Europe i u našem susjedstvu. Treba dokučiti razloge rasta i kako organizirati život i da ostane što više toga pod određenim restrikcijama. Hrvatska ima među najmanje strogim mjerama i držimo dobru situaciju”, dodao je.

Vlada je izdvojila velika sredstva kako bi pomogla gospodarstvu i onima koji su ugroženi mjerama Stožera koje su takve kakve jesu. “Stav Vlade je da će se za očuvanje zdravlja uvijek naći novca”, zaključio je šef Stožera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari