BRITANSKI SOJ

A sve smo besplatno mogli odraditi u Hrvatskoj: Uzorke novog soja testirali smo i plaćali u Španjolskoj

Idi na originalni članak
Pixsell

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo to radili jer nismo imali dovoljno sredstava i znanja, što je jedan hrvatski znanstvenik oštro demantirao

Oglas

Hrvatska je ubrzo nakon Bosne i Hercegovine otkrila da ima britanski soj virusa koji je 50 puta zarazniji i to još od kraja siječnja. Ipak, to ne znači da će ljudi zaraženi ovim sojem imati teže posljedice na zdravlje, prenose Vijesti.hr

Kako bismo znali koji soj virusa je prisutan u zemlji, uzorci zaraženih trebaju se sekvencionirati. Prvi u Hrvatskoj su to napravili stručnjaci s “Ruđera” predvođeni Oliverom Vugrekom, a kasnije je na natječaju taj posao dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji predvodi Kristian Vlahoviček. U te svrhe je izdvojeno milijun i pol kuna, no tek jučer epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kako smo uzorke na sekvencioniranje slali u Španjolsku, prenosi 24sata.

U Hrvatskoj se ti testovi mogu raditi na “Ruđeru Boškoviću”, Centru za forenzička ispitivanja “Ivan Vučetić” i Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Uz to, Hrvatska ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-u). S ovog portala su pitali ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka jesu li testiranja u Španjolskoj dio ovih 200 besplatnih u ECDC-u, a on je kratko odgovorio: “Ne, to je posebno”.

Sljedeće pitanje bilo je: “Zašto onda šaljemo u Španjolsku i koliko to plaćamo kad imamo i besplatnih te se mogu raditi u Hrvatskoj”, na što je Capak odgovorio:

“Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno”.

Na pitanje: “Kad ta testiranja nismo mogli odraditi u Hrvatskoj i zbog čega?” rekao je:

“Nismo imali metode za što treba aparatura, reagencije, software, znanje…”, piše 24sata.

Exit mobile version