BRITANSKI SOJ

A sve smo besplatno mogli odraditi u Hrvatskoj: Uzorke novog soja testirali smo i plaćali u Španjolskoj

Pixsell

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo to radili jer nismo imali dovoljno sredstava i znanja, što je jedan hrvatski znanstvenik oštro demantirao

Hrvatska je ubrzo nakon Bosne i Hercegovine otkrila da ima britanski soj virusa koji je 50 puta zarazniji i to još od kraja siječnja. Ipak, to ne znači da će ljudi zaraženi ovim sojem imati teže posljedice na zdravlje, prenose Vijesti.hr

Kako bismo znali koji soj virusa je prisutan u zemlji, uzorci zaraženih trebaju se sekvencionirati. Prvi u Hrvatskoj su to napravili stručnjaci s “Ruđera” predvođeni Oliverom Vugrekom, a kasnije je na natječaju taj posao dodijeljen Zavodu za molekularnu biologiju zagrebačkog PMF-a, koji predvodi Kristian Vlahoviček. U te svrhe je izdvojeno milijun i pol kuna, no tek jučer epidemiolog Bernard Kaić otkrio je kako smo uzorke na sekvencioniranje slali u Španjolsku, prenosi 24sata.

U Hrvatskoj se ti testovi mogu raditi na “Ruđeru Boškoviću”, Centru za forenzička ispitivanja “Ivan Vučetić” i Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Uz to, Hrvatska ima pravo na 200 besplatnih testiranja pri Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-u). S ovog portala su pitali ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka jesu li testiranja u Španjolskoj dio ovih 200 besplatnih u ECDC-u, a on je kratko odgovorio: “Ne, to je posebno”.

Sljedeće pitanje bilo je: “Zašto onda šaljemo u Španjolsku i koliko to plaćamo kad imamo i besplatnih te se mogu raditi u Hrvatskoj”, na što je Capak odgovorio:

“Slali smo dok nismo mogli kod nas, sad šaljemo u ECDC zato što je to besplatno”.

Na pitanje: “Kad ta testiranja nismo mogli odraditi u Hrvatskoj i zbog čega?” rekao je:

“Nismo imali metode za što treba aparatura, reagencije, software, znanje…”, piše 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari