A TKO ĆE NEGO… Hrvatska brodska posada pronašla crnu kutiju palog egipatskog zrakoplova!

Foto: Ratko Marčeta (kapetan broda John Lethbridge)

‘Trebalo je vremena da ga pronađemo, no uspjeli smo, kompletirali prvu crnu kutiju i odmah ju poslali u Aleksandriju na analizu’, rekao je za Hinu Ratko Marčeta, kapetan broda John Lethbridge

Crna kutija sa snimačem glasa iz kabine pilota EgyptAirovog zrakoplova nestalog prošlog mjeseca pronađena je u četvrtak u Sredozemnom moru, a u pronalasku je sudjelovala hrvatska posada broda John Lethbridge.

Snimač glasa je oštećen, no dio koji sadrži snimke je nedirnut, objavio je egipatski istraživački odbor u priopćenju.

Snimač glasa, koji se nalazio u jednoj od dvije crne kutije, locirao je brod John Lethbridge specijaliziran za potragu u dubokom moru tvrtke Deep Sea Search, sa sjedištem na Mauricijusu, koja je zbog velikog oštećenja uređaj spašavala u nekoliko faza. Pronađen je dio s memorijskom jedinicom, što je najvažniji dio uređaja, prenosi Reuters.

“Spustili smo svog robota na dubinu od 2970 metara i pronašli jedan dio crne kutije, no nedostajao je najvažniji dio, koji se nalazio negdje 200 metara dalje. Riječ je o takozvanom cilindru u kojem se nalazi snimač glasa. Trebalo je vremena da ga pronađemo, no uspjeli smo, kompletirali prvu crnu kutiju i odmah ju poslali u Aleksandriju na analizu”, rekao je za Hinu Ratko Marčeta, kapetan broda John Lethbridge koji radi na potrazi za crnim kutijama i ostalim dijelovima zrakoplova. Posadu broda velikim dijelom čine Hrvati iz okolice Splita i s otoka Lastova.

Još uvijek nije pronađena druga crna kutija u kojoj se nalazi zapisnik tehničkih podataka zrakoplova, vrlo važna za otkrivanje uzroka nesreće. Potraga za njom bit će vrlo teška zbog toga što se radi o području najvećih dubina u Sredozemnom moru, od oko 3 tisuće metara.

“Sada smo u potrazi za drugom crnom kutijom koja se nalazila u repu zrakoplova i služila bilježenju njegovih tehničkih podataka”, rekao je za Marčeta a prenosi Hina.

Zrakoplov je u milijun komadića, nema velikih dijelova olupine i pitanje je hoće li je uspjeti pronaći, smatra Marčeta.

“Signal ne možemo naći, jednostavno ga nema, pa zbog toga slijedi potraga na dnu mora koja će potrajati danima”, rekao je Marčeta, istaknuvši kako će se to raditi u krugu jednog kilometra.

Odbor je ranije ovog tjedna objavio kako je bi obje crne kutije trebale emitirati svoj signal do 24. lipnja.

EgyptAirov zrakoplov Airbus A320 na letu MS804 između Pariza i Kaira nestao je 19. svibnja kad se sa 66 putnika srušio u Sredozemno more. Olupina broda locirana je u srijedu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari