ISTRAGA I DALJE TRAJE

Afera Geodetski fakultet: Premijer ih nazvao ‘svetim kravama’, europski tužitelji poručuju: ‘Nismo pogriješili, nije ovo jedini slučaj’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kada su otvorili istragu i uhitili osumnjičene, EPPO je u rješenju poslanom sudu napisao da je od 19,1 milijun kuna, čak 18,1 milijun došao iz europskog Fonda solidarnosti

Premijer Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek ustvrdili su da 19,1 milijun kuna koje su dali Geodetskom fakultetu za snimanje oštećene kulturne baštine nije novac iz europskog Fonda solidarnosti, nego iz proračuna.

“Željeli bismo naglasiti da EPPO nikada ne komentira tvrdnje političkih predstavnika vezane za naše istrage. Istraga na Geodetskom fakultetu i dalje traje. Kako ne bismo ugrozili njen ishod, u ovom trenutku nemamo ništa više za dodati nego smo objavili u našem priopćenju 8. studenoga”, odgovorili su iz središta Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Luxemburgu za 24sata.

Isplate Ministarstva kulture su jedan od četiri projekta na kojim su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo, profesor Boško Pribičević i još 27 vlasnika tvrtki, odvjetnika i vještaka, izvukli dva milijuna eura. Novac je završio u gradnji vile i vikendice dvojice profesora, njime su podmirivani i privatni troškovi poput putovanja, podizan je s bankomata tvrtki u skrivenom vlasništvu profesora koje su dobivale poslove.

Tužitelji tvrdili jedno, premijer i ministarstva drugo

Kada su otvorili istragu i uhitili osumnjičene, EPPO je u rješenju poslanom sudu napisao da je od 19,1 milijun kuna, čak 18,1 milijun došao iz europskog Fonda solidarnosti, a milijun iz državnog proračuna.

Ministarstvo financija, premijer i Ministarstvo kulture tvrdili su suprotno. Ministarstvo kulture u posljednjem priopćenju navodi da je bilo planirano tražiti nadoknadu troškova koji su isplaćeni Geodetskom fakultetu od Fonda solidarnosti te je čak sklopljen ugovor da se ta sredstva refundiraju. Zato je novac koji je otišao Geodetskom fakultetu knjižen kao sredstva EU pomoći. Od toga se odustalo jer je utvrđeno da taj trošak nije prihvatljiv, ali nije obrazloženo kako je došlo do toga da je trošak neprihvatljiv.

Istraga ide dalje

Iako EPPO nije to htio službeno komentirati, neslužbeno se od upućenih sugovornika doznaje da na kraju novac i nije iz Fonda solidarnosti iako je tako tvrđeno prilikom otvaranja istrage. EPPO, međutim, nastavlja istragu jer se radi o vezanim slučajevima zlouporaba EU novca, a Ministarstvo kulture je jedno od četiri projekta. Smatraju da je dovoljno da su htjeli isplatiti novac iz Fonda solidarnosti, prenosi Net.hr.

“EPPO nije pogriješio. Nije ovo jedini slučaj , a niti je Hrvatska izuzetak, da se države članice odluče odustati od korištenja EU sredstava jer su uočile nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju. Time žele izbjeći kontrole ili kazne, a u budućnosti manju dodjelu sredstava. To odustajanje ne mijenja ništa u predmetu jer EPPO ne bi nikada bio nadležan budući da bi države članice uvijek prikazale da su mislile koristiti europski novac pa se predomislile. Čak i da to nije nikad bio europski novac, slučaj ostaje kod europskih tužitelja jer se radi o neraskidivo povezanim kaznenim djelima”, tvrdi upućeni sugovornik za 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari