NAPAD TALIBANA

Afganistanke prestravljene talibanima: ”Od danas smo njihovi robovi, neću stići ni diplomirati…”

Foto: Twitter

Jedna je studentica Afganistanka ispričala svoj doživljaj napada talibana na Kabul, njihov ulazak i sve ono što se potom dogodilo, rekavši kako će ženama Kabula sada biti najgore, prenosi Guardian.

“Kada sam vidjela grupu žena da istrčava iz ženskog dijela doma, pitala sam što se događa. Rekle su nam da će tući žene koje nemaju burke, da javni prijevoz ne radi i kako svi pokušavaju što prije ili pobjeći van zemlje ili pobjeći svojim kućama. Vozači nisu htjeli voziti žene i preuzimati takvu odgovornost. Muškarci su pritom dobacivali s ceste odurne komentare poput: “Ovo vam je zadnji dan na ulici”, ili “Bit ćeš samo jedna od četiri žene koje će imati”. Ugasila sam računalo na poslu znajući da mi je to zadnji dan kako radim. Počela sam plakati. Trebala sam diplomirati na Američkom sveučilištu i Sveučilištu u Kabulu. Sakrile smo sestra i ja sve svoje svjedodžbe i prijašnje diplome, prenose Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Kao žena, osjećam se kao da sam žrtva ovog političkog rata koji su započeli muškarci. Osjećala sam se kao da se više ne mogu glasno smijati, više ne mogu slušati svoje omiljene pjesme, više se ne mogu sastajati s prijateljima u našem omiljenom kafiću, više ne mogu nositi svoju omiljenu žutu haljinu ili ružičasti ruž. I više ne mogu ići na posao ili završiti fakultet na kojem sam godinama radila. Voljela sam lakirati nokte. Danas, dok sam bila na putu kući, bacila sam pogled na kozmetički salon u koji sam odlazila na manikuru. Prednji dio radnje, koji je bio ukrašen prekrasnim slikama djevojaka, bio je bijeljen preko noći.

Sve što sam mogla vidjeti oko sebe bila su  uplašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene, koji ne vole da se žene obrazuju, rade i imaju slobodu. Najviše su me porazili oni koji su izgledali sretno i ismijavali žene. Umjesto da stoje uz nas, oni stoje uz talibane i daju im još veću moć”, rekla je.

Samo rob

Rekla je i kako za njih u Afganistanu nema posla. Kad su se pokrajine jedna za drugom rušile, mislila je na svoje lijepe djevojačke snove. Majka je njoj i sestri pričala užasne priče o talibanima ni ne sluteći da će se isto opet ponoviti.

Tijekom posljednjih mjeseci, dok su talibani preuzimali kontrolu u provincijama, stotine ljudi bježalo je iz njihovih kuća i dolazilo u Kabul spasiti svoje djevojke i supruge. Žive u parkovima ili na otvorenom. Sada shvaća da je rob i da s njom mogu kako žele.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari