OBRATITE PAŽNJU

Ako primijetite ovo na krumpiru nikako ga nemojte jesti, razlog je ozbiljan

Zoran Grizelj/PIXSELL

Važno je da takve krumpire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja

Krumpir je namirnica koju često ostavljamo u smočnici puno dulje nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris. No ima i onih koji će pretpostaviti da je dovoljno samo oguliti koru, maknuti crne točkice, da bi on bio dobar za jelo.

Stručnjaci kažu kako postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krumpir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Lako je pomisliti da ih samo trebamo ukloniti s krumpira kako bi on bio jestiv, ali samo niste svjesni problema. Prema pisanju Healthline portala, zelena se boja na krumpiru javlja kada on započne s proizvodnjom klorofila, što je prirodan proces. No kada primijetite taj pigment, to znači da je krumpir počeo i s proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krumpiru, a ne samo o zelenim točkama, a ako se radi o višoj razini, može biti opasan za ljude, piše Ordinacija.hr.

Razine solanina su najveće u kori krumpira, pa ćete guljenjem svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to točno ove komponente treba biti u krumpiru da vama bude loše, ali jedna je studija otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do bolesti. Posebno je važno da takve krumpire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja solaninom, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari