Ako se zarazite koronavirusom i prebolite, ima šanse da se pojavi opet: Stručnjak objasnio zašto

Foto: Pixsell

Da je moguće dva puta utvrditi koronavirus, potvrdio je i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Koronavirus se može i ponoviti ako se netko već jednom zarazio. Naime, ženi koja je radila kao turistički vodič u Japanu dva puta utvrđen je koronavirus.

Drugi put je testirana nakon što je osjetila simptome povezane s bolešću. Vozila se busom zajedno s turistima iz Wuhana. Prvi put testirana je krajem siječnja, a iz bolnice je izašla 6. veljače.

Nalazi su joj bili negativni. Zatim je 19. veljače osjetila bol u prsima te ponovno došla na testiranje. Nalaz je bio pozitivan na koronavirus.

I u Kini je bilo slučajeva gdje je osobama koje su izliječene ponovo utvrđen virus. Da je moguće dva puta utvrditi koronavirus, potvrdio je to i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Rekao je da na neke bolesti postoji trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni.

“Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2000 oporavljenih i službeno još nemamo podatke o osobama koje su se ponovno zarazile koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela”, rekao je Capak za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari