ALARMANTNA SITUACIJA: U Hrvatskoj nedostaje sve više obiteljskih liječnika

Foto: ilustracija

U Hrvatskoj nedostaje sve više obiteljskih liječnika s obzirom da Ministarstvo zdravstva ne raspisuje dovoljno specijalizacija iz obiteljske medicine.

U hrvatskom zdravstvu razne udruge liječnika primarne zdravstvene zaštite (PZZ) već neko vrijeme upozoravaju na urušavanje sustava obiteljske medicine, piše 24 sata.

Naime, u Hrvatskoj dolazi do nedostatka obiteljskih liječnika. Ministarstvo zdravstva ne raspisuje dovoljno specijalizacija iz obiteljske medicine, a liječnici su generalno nezainteresirani za rad u PZZ-u, te ne žele nositi teret preopterećenosti i administracije i uz to biti na stalnom udaru HZZO-a.

“Imamo dvostruko manji broj obiteljskih liječnika na 100.000 stanovnika nego što to ima EU. Ovdje liječnici bježe od stalnog pritiska sustava i malo ih ciljano bira obiteljsku medicinu.

Posljednji je trenutak da se napravi strategija za spas PZZ-a jer ako odgovorni to ne učine sad, obiteljska medicina će se nepovratno urušiti”, rekao je doktor Zoran Maravić, obiteljski liječnik i dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Maravić kaže kako je potrebno raspisati stotinu specijalizacija za obiteljsku medicinu godišnje s obzirom da sada nedostaje četvrtina liječnika obiteljske medicine. Trenutačno ih je u cijeloj Hrvatskoj 2300, a prosjek godina im je 55.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari