MJERILA SE CIJELA PLANETA

ALARMANTNI PODACI: Ovogodišnji studeni bio je najtopliji mjesec u povijesti mjerenja temperature…

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prošli je mjesec bio najtopliji dosad registrirani studeni na našem planetu, a u Europi je evidentirana najtoplija jesen, alarmantni su podaci izvješća Službe za klimatske promjene Europske unije Copernicus, prenosi Dnevnik.hr.

Godina 2020. po temperaturi se tako približila najtoplijoj zabilježenoj godini dosad – 2016., piše CNN.

Na globalnoj razini ovogodišnji studeni bio je za 0,77 Celzijevih stupnjeva topliji u odnosu na prosječnu temperaturu u referentnom razdoblju od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzijevih stupnjeva topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za studeni.

Foto: Istramet.hr

Najviše iznadprosječne temperature evidentirane su u sjevernoj Europi, Sibiru i na Arktiku, gdje je zbog drastičnog otapanja ”morskog leda” zabilježena njegova druga najniža razina u studenome dosad.

Znatno više temperature od prosječnih uočene su i u Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, južnoj Africi, na Tibetanskoj visoravni, na području istočne Antarktike te u većem dijelu Australije.

Po podacima Svjetske meteorološke organizacije, globalna je temperatura od siječnja do listopada bila za 1,2 °C viša nego u predindustrijskom razdoblju. (Dnevnik.hr).

Istramet.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari