ALARMANTNO UPOZORENJE: Europa bi već sljedeće godine mogla doživjeti krizu veću od one 2008.

Foto: Ilustracija

Prema indikatoru njemačkog instituta IMK, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 posto

Njemački institut IMK upozorava na promjenu politike najvećih središnjih banaka, koje sada provode monetarno stezanje, a što bi u konačnici moglo dovesti do pogoršavanja europskog gospodarstva pa čak i nove recesije.

Opasnost od recesije značajno je povećana. Stanje je osjetno kritičnije nego prije mjesec dana – upozorio je IMK. Prema indikatoru tog instituta, izgledi za izbijanje recesije popeli su se na 32,4 posto, ponajprije zbog širenja trgovinskih napetosti i zbog naglog smanjenja likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu. Ujedno, indikatori recesije u Njemačkoj trenutno su znatno veći nego su bili 2008. godine, kada su Europa i svijet počeli kliziti u najveću krizu nakon Drugoga svjetskog rata.

U posljednjih nekoliko mjeseci u medijima se pojavljuju različite ekonomske informacije, nerijetko i protutječne. Novi list piše da Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim prognozama najavljuje nastavak procvata svjetskog gospodarstva i stopu rasta od 3,9 posto u ovoj i idućoj godini. Istodobno, gospodarstvo se počelo blago usporavati, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europskoj uniji i svijetu.

Zbog usporavanja, u javnom su se prostoru već pojavila prva upozorenja od mogućeg izbijanja nove krize. Neki promatrači tvrde kako je globalno gospodarstvo prošlo vrhunac i da se već nekoliko mjeseci javljaju ozbiljni znakovi puzajuće recesije, koja će se u svijetu rasplamsati tijekom iduće godine.

Nova kriza, koje nije bilo već jedno desetljeće, bit će po svojim razmjerima i posljedicama znatno šira i dublja od one iz 2008. godine, procjenjuju promatrači. Kažu da su se poslovna očekivanja u Europi u prvom tromjesečju smanjila, a izgledi u Njemačkoj, koja je lokomotiva europskoga gospodarstva, naglo se pogoršavaju, piše Novi list.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari