GLOBALNI DIV STIŽE U HRVATSKU

AMAZON NAPOKON STIGAO U HRVATSKU! Sklopili ugovor s Hrvatskom poštom, evo što to znači za kupce iz naše zemlje

Foto: Unsplash

Ovom suradnjom Hrvatska pošta će svakako ojačati poziciju na tržištu i brend, a građani Hrvatske moći će kupovati više proizvoda iz Amazonove ponude te ih dobiti u kraćem roku

Amazon, globalni online div u vlasništvu Jeffa Bezosa, sredinom ovoga mjeseca započeo je ekskluzivnu suradnju s Hrvatskom poštom na dostavi paketa za hrvatsko tržište s perspektivom pokrivanja i tržišta susjednih zemalja, prije svega Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. No, o tom poslovnom partnerstvu zasad ne žele službeno govoriti ni u Hrvatskoj pošti, niti u Amazonu, piše Poslovni dnevnik.

“Ne možemo otkrivati imena naših poslovnih partnera, ali da, Hrvatska pošta je partner velikim web trgovcima odnedavno i očekuje se značajan rast količina obrađenih pošiljki”, kažu u Hrvatskoj pošti.

Hrvati više neće biti zakinuti za kupnju preko Amazona

Poslovni dnevnik podsjeća da su tehnički stručnjaci Amazona prošloga ljeta posjetili Hrvatsku i novoizgrađeni, 350 milijuna kuna vrijedan, sortni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici. Ovom suradnjom Hrvatska pošta će svakako ojačati poziciju na tržištu i brend, a građani Hrvatske moći će kupovati više proizvoda iz Amazonove ponude te ih dobiti u kraćem roku. U proteklih sedam godina, otkako je Hrvatska dio jedinstvenog tržišta Europske unije i podložna svim EU direktivama koje uređuju slobodnu trgovinu, domaći su kupci uglavnom bili zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona.

Glavni razlog tomu jest činjenica da se preko Amazona prodaje oko 50 posto vlastite robe, dok druga polovica otpada na originalne brendove i trgovine pri čemu je Amazon posrednik. U takvim slučajevima prodavač, a ne posrednik odlučuje gdje želi slati robu, a gdje ne. Tko je silno htio kupiti nešto preko Amazona, morao je uz dodatne troškove zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje bi im Amazon slao originalnu pošiljku, a otamo je prepakiranu slao u 
Hrvatsku.

Amazon snažno profitirao od pandemije

Amazon je online trgovina koja je opsegom svoga posla dvostruko veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno. Prihod im je lani iznosio 280 milijardi dolara, zapošljavaju više od milijun ljudi, a preko svog servisa nude robu čak pet milijuna tvrtki. Njihov osnivač i direktor Jeff Bezos lani je postao najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom tada procijenjenim na više od 160 milijardi dolara.

U vrijeme pandemije kurirske tvrtke i online trgovine zabilježile su značajan rast, što se vidi iz podatka da je Amazon sredinom 2019. imao oko 650 tisuća zaposlenih, a godinu dana kasnije više od milijun. Tijekom epidemije profitirala je i  Hrvatska pošta. Za vrijeme lockdowna promet putem online narudžbi i kurirske dostave porastao im je 30 posto u odnosu na lani.

“Pandemija je ubrzala trendove koje smo očekivali – pad prihoda koji smo doživjeli u temeljnom poslovanju, posebice padu broja pisama se još nije supstituirao prihodima od paketa, ali ti volumeni snažno rastu. Tu se naše ulaganje u Paket24 itekako isplati. Ovu će godinu Pošta završiti s pozitivnim rezultatom, izuzetno stabilne financijske slike. Zatvoreno je gotovo 100 milijuna eura gubitaka iz prethodnih razdoblja i jednako je toliko investirano”, kazali su u Hrvatskoj pošti za Poslovni dnevnik.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari