ANALIZA: Bernardiću mir, Plenkoviću nemir: Pet (ne)očekivanih raspleta po kojima ćemo pamtiti EU izbore

Iako se kao veliko iznenađenje ističe rezultat Mislava Kolakušića, njegov mandat i nije tako neočekivan

Veća izlaznost nego prije pet godina, četiri mandata SDP-u, Mislav Kolakušić, Ruža Tomašić i Most. Ovih pet stvari, i to baš tim redoslijedom, obilježili su izbore za Europski parlament u Hrvatskoj.

Iako smo se u kampanji naslušali crnih najava kako će izlaznost biti rekordno niska, to se na kraju nije dogodilo. Premda, treba i to priznati, i ova veća izlaznost u usporedbi s prethodnim EU izborima, i dalje je nedovoljna i pokazuje apatiju u hrvatskom društvu, kada govorimo o izlascima na izbore.

Koji su razlozi za to, teško je sa sigurnošću reći, ali svakako, jedan od najvažnijih, jest činjenica da su građani razočarani politikom i političarima, odnosno njihovim (ne)djelima u posljednjih 29 godina. Taj podatak treba zabrinuti svakoga od 396 kandidata na ovim izborima.

Velika pobjeda Davora Bernardića

SDP, a pogotovo Davor Bernardić, ima razloga za slavlje. Iako su u kampanji očekivali i priželjkivali tri mandata, završni rezultat donio im je četiri i ovo je, što god tko mislio o tome, velika pobjeda Davora Bernardića koji je posljednjih mjeseci stalno bio na meti kritika iz vlastitih redova.

Prepoznatljivi kandidati i dobra, pozitivna kampanja isplatili su se socijaldemokratima i tako čelniku te stranke donijeli dugo očekivan mir i dobar zamah ususret izborima koji slijede.

Kolakušić govori ono što građani žele čuti

Iako se kao veliko iznenađenje ističe rezultat Mislava Kolakušića, taj rezultat, odnosno jedan mandat u EU parlamentu, i nije tako neočekivan. Iza Kolakušića je bezbroj medijskih i inih istupa u kojima poziva na dubinske promjene u društvu, a u kojima ne preza od žestokih najava i obećanja. Jednostavno je – Kolakušić govori ono što većina građana, uglavnom duboko razočaranih stanjem u zemlji – želi čuti.

Osim činjenice što će netko s njegove liste u Bruxelles, Kolakušiću ovaj rezultat može, i vjerojatno hoće, biti veliki vjetar u leđa za budućnost. I kao takav može postati velika opasnost za dvije najveće stranke. I to je ono što mora zabrinuti i jedne i druge.

Upravo zbog Kolakušića, pa i Živog zida, i HDZ i SDP moraju se dubinski mijenjati ako žele mijenjati zemlju. U suprotnom, Kolakušić i njemu slični mogli bi još više poletjeti na nezadovoljstvu građana.

Ruža Tomašić demantirala mnoge

A za Ružu Tomašić, koja će nastaviti svoj posao u EP-u, nerijetko su govorili da će nakon ovih izbora u političku mirovinu. No, ona je mislila drugačije i bila je u pravu!

Bez neke velike stranačke infrastrukture i financija ostvarila je veliki uspjeh samo na temelju svog imena i rezultata u proteklih pet godina. Tomašić je dokaz da se na principijelnim stavovima – a njezini stavovi o primjerice Srbiji su konstanta već godinama i ne ustručava ih se izreći na sjednicama EP-a – može ostvariti povjerenje kod dijela građana i izborne baze koja joj je baš zbog toga vjerna i ne okreće joj tek tako leđa.

Poraz Petrova

Do prije neki dan bili su dio vladajuće koalicije, svojim istupima i amandmanima dizali su živac i lijevima i desnima, a sada su ostali bez ijednog mandata za EP. Ovakav rezultat MOST-a veliko je iznenađenje i poraz Bože Petrova i njegovih kolega i pitanje je kako će se od ovoga oporaviti.

Naravno, ostaje im Sabor u kojem su više nego aktivni, ali i ovaj rezultat je dokaz silazne putanje u kojoj se MOST nalazi već dulje vrijeme.

Plenkoviću neće biti lako

I dok njegov politički suparnik iz SDP-a Davor Bernardić ima razloga za slavlje, Andreju Plenkoviću neće biti lako. Izjednačen rezultat po broju mandata sa SDP-om bit će još jedan adut za njegove protivnike unutar stranke.

Iako je HDZ osvojio jednak broj mandata kao i prije pet godina, a tada je bio na čelu široke koalicije, činjenica da nisu osvojili priželjkivanih pet mandata, mogla bi stvoriti probleme Plenkoviću u danima koji slijede.

Da sumiramo, pred 12 odabranih težak je i zahtjevan posao u i oko Europskog parlamenta. Činjenica da se u Strasbourgu i Bruxellesu donosi oko 70 posto zakona koji izravno utječu na Hrvatsku, dovoljno je ozbiljan pokazatelj kako nije svejedno koga smo tamo izabrali.

Nadajmo se da će tamo biti uspješni. To će biti dobro i za sve nas.
Ivan Klarić
Foto: Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari