KONKRETNE MJERE

ANALIZA: Usporedili smo mjere za pomoć poduzetnicima u četiri naša najveća grada!

Foto: Pixsell/Riportal.hr

Vladin paket mjera za spas gospodarstva neće biti dovoljan kako bi se spriječio sunovrat

Ekonomski analitičari slažu se da će Vladine mjere za prvu ruku donekle ublažiti udar posljedica pandemije koronavirusa  na gospodarstvo, ali kako je sve izglednija duža kriza, bit će nužno snažnije rezanje rashodovne strane državnog proračuna.

I dok poduzetnici očekuju konkretnije mjere, mi smo se pozabavili “lokalnim” mjerama za pomoć poduzetnicima koji će biti pogođeni odlukom o zabrani rada. Evo na koje su se mjere u skladu sa svojim ovlastima odlučili u  četiri naša najveća grada, Osijeku, Splitu, Zagrebu i Rijeci.

ZAGREB

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je predložio, a Gradska skupština Grada Zagreba prihvatila sljedeće mjere:

Poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Zagreba oslobađaju se plaćanja zakupnine. Rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produžuje im se na 90 dana.

Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, utvrđeni iznos obveze komunalne naknade umanjit će se za 30% – oni kojima nije zabranjen rad.

Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, oslobađaju se u potpunosti obveze komunalne naknade.

Korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase također se oslobađaju plaćanja mjesečne naknade.

Prema Odluci gradonačelnika Milana Bandića, ukida se naplata parkinga na javnim površinama i u javnim garažama kojima upravlja Zagrebački holding – Podružnica Zagrebparking , ali samo u dijelovima grada koji su jače stradali u potresu.

SPLIT

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Grad Split zaustavlja prisilne naplate u sljedećih 90 dana za poslovne subjekte.

Osim toga, za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedice epidemije koronavirusa, gradonačelnik Andro Krstulović Opara donio je određene mjere za pomoć poduzetnicima kojima je na temelju Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite zabranjeno raditi:

Što se komunalne naknade tiče, Split se odlučio za odgodu plaćanja komunalne naknade na 90 dana za poslovne subjekte.

Sufinanciranje troškova kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, do maksimalno 1% kamate. Gradske tvrtke Čistoća Split d.o.o. i Vodovod i kanalizacija d.o.o. na 90 dana odgađaju naplatu usluga svim fizičkim i pravnim osobama. Računi će biti redovito poslani, s rokom dospijeća na 90 dana.

Oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina za razdoblje nekorištenja sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama, odnosno u sektorima koji su obuhvaćeni Odlukom o zabrani rada.

Oslobođenje plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita te za prostore u vlasništvu Grada Splita koji su dani na upravljanje Splitskoj obali d.o.o. i Javnoj ustanovi športski objekti, za razdoblje nekorištenja sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama.

RIJEKA

Foto: Riportal.hr

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel među prvima je donio mjere za pomoć poduzetnicima koji će biti pogođeni najavljenom odlukom o zabrani rada.

Poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti, koje bi bile obuhvaćene mjerom zabrane rada otpisat će se zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naknade, spomeničke rente te zakupnine za poslovne prostore Grada Rijeke koji su dani na upravljanje Rijeka plusu, Riječkoj razvojnoj agenciji “Porin” i Rijeka sportu te usluge prikupljanja otpada komunalnog društva Čistoća.

Navedeno će se na obaviti tako da se prvo odobri odgoda plaćanja od tri mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020., dok će se po isteku mjera Nacionalnog stožera izvršiti otpis navedenih davanja za one djelatnosti kojima je bio zabranjen rad za vrijeme trajanja mjera zabrane.

Za poduzetnike koji nisu obuhvaćeni zabranom otpis će se razmotriti prema naknadno utvrđenim kriterijima.

Ako su obveze za ožujak već podmirene, neće biti povrata, ali bit će prijeboj s davanjima nakon ukidanja mjera, navodi se i priopćenju.

Tijekom mjera koje će odrediti Nacionalni stožer bit će odgođeno pokretanje svih postupaka prisilne naplate i prisilnog iseljenja, osim dugovanja kojima prijeti zastara, za sva potraživanja Grada Rijeke, gradskih trgovačkih i komunalnih društava.
Za trajanja odgode plaćanja obveza, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata, a ovisno o razvoju situacije, gradska uprava će donijeti odluku o produljenju odgode plaćanja. Uz to, budući da se ne može sa sigurnošću reći koje će djelatnosti biti obuhvaćene mjerama o obustavi rada, računi će biti redovno izdavani.

OSIJEK

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Mjere koje je odlučio uvesti Grad Osijek uvode se s ograničenjem do ukupne vrijednosti od 10.000.000,00 kn.

Odobrava se odgoda plaćanja komunalne naknade poduzetnicima – pravnim i fizičkim osobama koji obavljaju neku od gospodarskih djelatnosti, tako da se pomiče rok dospijeća plaćanja za tri mjeseca od svakog datuma dospijeća pojedine mjesečne obveze, počevši od ožujka.

Obveznici plaćanja zakupa javnih površina temeljem izdanih računa od strane Grada te obveznici plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Osijeka i gradskih javnih poduzeća oslobađaju se u cijelosti plaćanja zakupa za mjesec travanj 2020., s mogućnošću produženja ovisno o razvoju situacije u svezi s koronavirusom.

Također, Grad Osijek isplatit će financijsku pomoć poduzetnicima. Nije najjasnije po kojem kriteriju i u kojem iznosu s obzirom na ograničenje od 10.000.000,00 kn.

Grad Rijeka će jedini otpisati SVA davanja za one poduzetnike kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti za vrijeme dok su zatvoreni, dok će se kod drugih gradova neka davanja otpisati, neka samo odgoditi.

Riportal.hr

Također, grad Rijeka će jedini razmotriti otpis ili umanjenje davanja za one djelatnosti kojima NIJE zabranjen rad, ali će njihovo poslovanje biti pogođeno pandemijom korona virusa. Zagreb ovdje predviđa umanjenje računa za 30%.

Nadalje, a kako je gradonačelnik Obersnel već izjavljivao u medijima, Grad Rijeka će sukladno razvoju situacije razmatrati i dodatne mjere za pomoć poduzetnicima.
Okvirna procjena financijskih učinaka na prihodovnu stranu proračuna Grada Rijeka samo za do sada donijete mjere je preko 20 milijuna kuna (Osijek je ograničio do 10).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari