STIGAO U ZAGREB

Anđela je 22 godine čekala da upozna svog spasitelja: Kirurg Novick spasio stotine djece sa srčanim manama

Dirljiv susret u Zagrebu. Nakon 30 godina u Hrvatsku se vratio američki dječji kardio kirurg William Novick. Od ’93. do 2003. operirao je više od šesto hrvatske djece s urođenim srčanim manama i spasio živote

Susret s Williamom Novickom, dječjim kardijalnim kirurgom iz Amerike, Anđela je čekala 22 godine jer kad je imala pet mjeseci spasio joj je život.

“Imala sam tešku srčanu grešku. Bilo je teško, bila sam u komi, ali evo 22 godine su prošle i tu sam”, rekla nam je Anđela Čorić iz Zagreba.

Kad su operacije sa srčanom manom u Hrvatskoj bile neizvedive na Rebro je u pomoć došao doktor Novick. Od 1993. do 2003. spasio je više od 600 djece, a 30 godina nakon zadnje operacije ponovno je u Hrvatskoj. U Zagrebu je okupio sve čija srca, zahvaljujući njemu, kucaju i dalje.

“Svi su odrasli, živi, ​​neki imaju djecu. To je ogromna nagrada. Znajući da su doktori Belina i Anić nastavili razvijati pedijatrijski program na Rebru, nisam mogao tražiti više”, rekao je kirurg Novick.

Ana ima 27 godina i tri je puta morala na operaciju srca. Prvo 1998., a onda dvije godine kasnije te 2010.

“To nam je bio šok normalno, ali gledajte morate se snaći u tome. Doktori vas vode, oni vas hrabre”, rekla je Anina majka, Dubravka Jarec iz Svetog Ivana Zeline.

Danas 14 godina od zadnje operacije, dobar osjećaj, kćerka joj je živa i zdrava. Zdravlje je sve o čemu je tada Ana kao djevojčica sanjala.

“Strah me bilo. Imala sam 4 godine, bila sam u strahu da se neću probuditi”, izjavila je Ana Obad iz Svetog Ivana Zeline. Lako nije bilo ni obitelji Kujić. Nakon neuspješne operacije u Švicarskoj u kolovozu 1993. stigla je nova borba za Dolores.

“Ja sam bila tada mala, imala sam 11 godina. Dosta toga se sjećam bilo je 29. kolovoza 1993. kad si mali ne razmišljaš previše o strahu nego samo da se toga riješiš”, kaže nam Dolores Kujić iz Splita. Danas, 31 godinu nakon živi s implantiranim zalistkom, a susret s doktorom posebno je emotivan bio za njezinu majku.

“Izuzetno smo ponosni što smo upoznali takvog liječnika koji je iznad svega čovjek”, kaže Vesna Kujić iz Splita.

Čovjek velikog srca, koji je osim u Hrvatskoj spasio više od 10.200 djece u 36 zemalja, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari