Apartmani na obali zjape prazni, ali ne zato što nema gostiju…

Hrvatskoj treba promjena u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta

“Objekti u kućanstvu rasli su godišnjom stopom od 21,5 posto, a udio hotelskih ležajeva iz godine u godinu se smanjuje. Došli smo sa 16 na današnjih 10,5 posto udjela u ukupnim kapacitetima. A s tako velikim godišnjim rastom kapaciteta u privatnom smještaju, teško je očekivati istu stopu popunjenosti.

Tržište će teško to moći progutati. Hrvatskoj treba promjena u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta. Treba poticati rast hotela jer oni stvaraju puno veću dodanu vrijednost i efekte za lokalnu zajednicu”, rekao je za Glas Istre predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

“Ovako prazno nije bilo ni za vrijeme rata. Imam deset apartmana, bavim se ovim poslom već 40 godina, kažem vam, nikad nije bilo lošije”, prokomentirala je jedna iznajmljivačica iz Pule koja napominje da je neobično prazno za ovo doba godine.

Počela je špica sezone, a na ulicama se i dalje mogu vidjeti pretežno pulske registracije. U kafićima kažu da je promet prepolovljen u odnosu na lanjski srpanj.

“Cijene su previsoke, marine su ovdje puno skuplje nego drugdje na Mediteranu”, komentira mladi bračni par koji upravo isplovljava jedrilicom iz pulske marine. Podrijetlom su iz Hrvatske, ali dugo žive u Francuskoj i ondje vode turističku agenciju. Najviše rade upravo s Hrvatskom.

“Velike su kontrole na cestama radi Schengena i migrantske krize pa su nas duge kolone usporile već u Austriji, a onda opet, na ulazu u Hrvatsku. Puno je lakše sjesti na avion i odletjeti u Tursku”, navode Francuzi.

Srpanj je stigao, a popunjena je trećina od ukupno 1,66 milijuna turističkih ležajeva. Hoteli i kampovi bilježe 80 posto popunjenosti, a obiteljska domaćinstva ni pola od toga. Mnogi razlog pronalaze u nekontroliranom rastu privatnog smještaja.

U prvoj polovici ove godine registrirano je više od 100.000 novih kreveta, u hotelima 6400, u kampovima 8000, a u privatnom smještaju čak 42.000. Tome treba dodati još 45.000 novih kreveta u nekomercijalnom smještaju poput vikendica, odnosno u smještaju koji se načelno ne naplaćuje, ali sudjeluje u turističkom prometu. Na taj način privatnih kreveta je zapravo 87.000 više.

U odnosu na prošlu godinu kapaciteti su nam veći gotovo deset posto, što je u godini snažnog povratka Turske, Grčke, Egipta i drugih zemalja, koji su nekoliko godina “mirovali”, sada teško prodati.

Pročelnica za turizam u Istarskoj županiji Nada Prodan Marković ističe da je županijskim master planom razvoja turizma do 2025. godine zacrtano povećanje hotelskih kapaciteta u Istri, dok privatnom smještaju treba povećati kvalitetu i jasnije postaviti zakonsku regulativu.

“Što se tiče privatnog smještaja, jasno je prema zakonu ponude i potražnje da se neće svi moći popuniti, posebice ne oni nižeg ranga. Ne možete otvoriti nešto i ne baviti se time. I dalje smo konkurentni i imamo gostiju, ali naravno da ponuda i potražnja pokazuju nesrazmjer. Upravo zato potičemo diverzifikaciju u privatnom smještaju”, kaže za Glas Istre Prodan Marković.
Vijesti.hr
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views