ASTRONOMSKE JAMČEVINE: Tko su rekorderi kada je u pitanju plaćanje za obranu sa slobode?

Foto: Riportal

Pred Županijskim sudom u Zagrebu iznimno je zanimljiv tjedan u kojem bi se danas trebalo odlučivati o jamčevini za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, a idućih dana i o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Istovremeno se nastavljaju suđenja i drugom poznatim licima iz svijeta politike i biznisa. Glavni akteri hrvatskih korupcijskih afera, osim po silnim milijunima za čiju ih se pronevjeru sumnjiče, zanimljivi su i po astronomskim iznosima jamčevina koje su dali za izlazak iz zatvora

Najskuplja jamčevina u Hrvatskoj od čak 15 milijuna kuna određena je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću krajem prošle godine. Toliko je Županijski sud tražio, a Bandić platio za izlazak iz istražnog zatvora u kojem proveo ukupno dva mjeseca.

Drugi na ovom popisu je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić. On treba platiti 14 milijuna kuna želi li na slobodu iz zatvora u Remetincu, gdje je drugi put završio prije nešto manje od mjesec dana.

S 12.4 milijuna kuna slijedi ih Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a, koji je taj iznos platio u dva navrata.

Isto12 milijuna dao je varaždinski poduzetnik Davor Patafta, a 10 milijuna kuna Reno Sinovčić, bivši nogometni sudac i poduzetnik iz Zadra. Ukupno – prva petorica dali su 63,5 milijuna kuna.

Ključno pitanje koje se nameće jest – čime ili kako su ovi moćnici platili te astronomske iznose? Milan Bandić jedini je puni iznos od 15 milijuna kuna podmirio u gotovini, preko svog odvjetnika Marijana Hanžekovića koji je u tu svrhu podigao kredit u banci.

Zdravku Mamiću, koji je trenutno u Remetincu, sud je u petak odbio jamstvo dvjema obiteljskim kućama, pa Mamić sada nudi i novac i nekretnine u vrijednosti 14 milijuna kuna za izlazak.

Ivo Sanader svojih je 12.4 milijuna kuna platio dvaput – 2011. obitelj i prijatelji za njega su jamčili novcem I kućama, a ove godine samo kućama i stanovima.

Poduzetnik Davor Patafta dva milijuna kuna sudu je dao u novcu, a ostatak u mjenicama, tj. vrijednosnim papirima svoje tvrtke.

Reno Sinovčić 10 milijuna kuna nije uspio prikupiti u gotovini, pa mu sud odobrio da to zamijeni nekretninama u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Gotovo svakog od ove petorice USKOK tereti kao ključne aktere korupcijskh afera u kojima su sa suradnicima pronevjerili golem novac.

U slučaju Milana Bandića, to je afera Agram, gdje su prema optužnici Grad i gradske tvrtke oštećene za 20 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je, sumnja USKOK, sa suradnicima iz Dinama tijekom godina izvukao više od 80 milijuna kuna.

Ivi Sanaderu i društvu ponovno će se suditi da su preko marketinške agencije Fimi Media iz državnih tvrtki I ministarstava isisali 70 milijuna kuna.

Davoru Patafti s bivšim gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom sudi se da su grad putem poslova zbrinjavanja otpada i zamjene zemljišta oštetili za 50 milijuna kuna, a rekorder je ovdje zadranin Reno Sinovčić. USKOK njega i još nekoliko osumnjičenih tereti da su raznim malverzacijama oštetili NK Zadar, državu i Sinovčićevu tvrtku za ukupno 130 milijuna kuna. (Ivan Vrdoljak/vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari