'ON ZBILJA MISLI DA POBJEĐUJE'

Austrijski kancelar: ‘Pokušao sam ga uvjeriti na primjeru Jugoslavije… Mislim da će krvoproliće biti još gore, i to uskoro’

Predsjednik vlade Austrije Karl Nehammer odgovorio je na pitanje misli li da je Vladimir Putin kadar za nuklearni udar

Austrijski predsjednik vlade Karl Nehammer opisao je u intervjuu za NBC (koji će biti objavljen u nedjelju) okolnosti u kojima se prije nekoliko dana sastao s Vladimirom Putinom u Kremlju. Nehammer je izjavio da uopće nema sumnje u to da je Putin uvjeren da u ratu u Ukrajini on pobjeđuje, piše RTL.

Istaknuo je kako se nisu rukovali i svako je sjedio na svom kraju dugog bijelo stola: “I to je bilo to.” Razlog tako distanciranog susreta bilo je i to što su se sastali u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu, ali i Putinove podozrivosti zbog Covida.

“Oboje (je bilo razlog). Nismo htjeli (rukovati se), a i, da biste se rukovali s njime, morate obaviti PCR test u Kremlju. Ako PCR test ne obavite u Kremlju, nema rukovanja.”

Nisu se ni rukovali

Otkrio je neke stvari koje do sada nije spominjao.

“Nakon što sam posjetio Buču u Ukrajini, u Moskvu sam otputovao kako bih ga suočio s onime što sam vidio. Naravno da to nije bio prijateljski razgovor, bio je to iskren i tvrd razgovor. Rekao sam mu što sam vidio, da sam vidio ratne zločine ruske vojske i da su neophodni humanitarni koridori, da civili kao oni u Mariupolju, trebaju vodu…”. Putin je na to rekao da želi surađivati s međunarodnom zajednicom oko istrage tih ratnih zločina, ali da isto tako ne vjeruje zapadnom svijetu. Austrijski predsjednik vlade to vidi kao “problemom budućnosti”.

“Pokušao sam ga uvjeriti da nam je, primjerice, rat u bivšoj Jugoslaviji pokazao da je međunarodna istraga korisna kako bi se procesuirali ratni zločinci”, otkrio je.

Nehammer je rekao da je osobno pesimističan da će krvoproliće biti još i gore, i to uskoro. No, minijaturnu nadu vidi u tome što su Zelenski i Putin spominjali istanbulske pregovore između Ukrajine i Rusije.

Ima nade…

“Smatram da je on Putin u vlastitoj ratnoj logici, znate. On smatra da je taj rat nužan kao sigurnosno jamstvo Ruskoj Federaciji. Ne vjeruje međunarodnoj zajednici”, kazao je Nehammer dalje, ali i dodao: “On je u svom svijetu, ali mislim da zna što se događa u Ukrajini.”

Nehammer je istaknuo kako misli da je Putin shvatio da je gadno pogriješio započevši taj rat.

“Imam dojam da on to zna. Rekao mi je da su sankcije protiv Ruske Federacije doista teške. Ali mi je također rekao da je, iz njegove perspektive, rat nužan…”, rekao je dalje.

Nehammer se nije izjasnio na pitanje smatra li da je Putin tip koji bi bio kadar upotrijebiti nuklearno naoružanje. Siguran je u to da je Putin itekako svjestan kakve bi to posljedice izazvalo.

Upitan što Putin misli kako njegova vojska stoji u ratu u Ukrajini, Nehammer je rekao: “Vjerujem da on smatra da on pobjeđuje u tom ratu”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari