'BESPLATNA' PROMOCIJA

Baby Lasagna ‘odradio’ dobar posao za hrvatski turizam; Umag sve traženija destinacija za ljetovanje na stranom tržištu!

Foto: Pixsell, Istra.hr

S konkurentskim turističkim destinacijama Hrvatska se bori na svakom dijelu terena, a u izuzetno kompetitivnom okružuju potencijal velike vidljivosti poznatih osoba mogao bi se i češće koristiti, piše Poslovni.hr.

Pokazao je to i nedavni uspjeh umaškog izvođača Marka Purišić alias Baby Lasagne na Eurosongu u Švedskoj. No, mišljenja na temu koliko smo pritom učinoviti, znatno se razlikuju.

Kantautor Zvonimir Varga novu baladu ‘Markova pjesma’ posvetio Baby Lasagni
Dok direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić navodi da je Hrvatska u svjetskim okvirima, osim po suncu, moru i prirodi, vrlo dobro prepoznata i kao kvalitetna festivalska destinacija, stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko smatra da globalno atraktivni event po kojem bi bila prepoznatljiva Hrvatska tek treba osmisliti.

Organizatorica događaja Lee Kosović iz LOL Event Managmenta također ističe da unatoč odličnoj promociji, Hrvatska velike uspjehe ne uspijeva pretvoriti u atraktivan turistički event…, piše Poslovni.hr.

Hrvatska turistička zajednica, naravno, nije prekriženih ruku gledala uspjeh Baby Lasagne… “Znamo da Eurosong prati oko 160 milijuna gledatelja, pa smo tu priliku iskoristili za dodatno predstavljanje i približavanje hrvatske turističke ponude europskoj javnosti. Tako smo u HTZ-u za ovu godinu, za promociju i druge aktivnosti s naglaskom na društvenu mrežu X, osigurali iznos od 15 tisuća eura.

Kada govorimo o odabranim tržištima, naglasak u kampanji stavili smo na Švedsku gdje se održavalo natjecanje, ali i na tržišta poput Slovenije, Poljske, Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i drugih. U središtu promocije su bili turistički gradovi Istre, s naglaskom na Umag budući da je ovogodišnji izvođač iz Umaga, a promovirali su se i drugi segmenti hrvatske turističke ponude, poput kulture, etno-gastronomije i aktivnog odmora”, kazao je Kristjan Staničić.

‘Primjetili smo povećani interes u doba Eurosonga, ne samo iz Švedske, nego i Danske, naročito područja Kopenhagena odakle i stiže najviše letova’.

Globalni uspjesi poput Purišićevog zapravo su najbolja prilika za lokalnu zajednicu iz koje potpisnik uspjeha potječe. Potencijal pobjednika Dore i drugoplasiranog na Eurosongu 2024. odmah je prepoznala Turistička zajednica grada Umaga i s autorom hit pjesme ‘Rim Tim Tagi Dim’ potpisala dugoročnu suradnju. Njegov prvi nastup nakon eurovizijske pozornice bio je upravo na umaškom Sea Star festivalu, piše Poslovni.hr.

“Sve to Umagu je donijelo nemjerljivu promociju na stranim tržištima i rast popularnosti Umaga kao destinacije. Prve analize pretraživanja destinacije Umag na popularnim tražilicama pokazuju ogroman porast zanimanja za našom destinacijom. Vidljivost koju su Umag, Istra i Hrvatska dobile na nama zanimljivim emitivnim turističkim tržištima zapravo je nemjerljiva”, kazali su iz TZ-a grada poznatog, između ostalog, po međunarodnom teniskom turniru s tradicijom duljom od tri desetljeća.

Da će Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić, eurovizijskim uspjehom uvelike pomoći rodnom kraju vjeruje i Božo Skoko, redoviti profesor odnosa s javnošću na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. On smatra da će Purišić “prvenstveno povećati popularnost ruralnog turizma u Istri, koji sjajno promovira, a potom i rodni Umag i Istru”. Podsjetimo, spot za Purišićev hit ‘Rim Tim Tagi Dim’ sniman je na nekoliko lokacija u Istri, a glazbenik u spotu nosi istarsku narodnu nošnju.

“Definitivno bi ga mogli iskoristiti kao brend ambasadora”, smatra Skoko. Iz HTZ-a potvrđuju da su se odjeci Purišićevog nastupa na Eurosongu nastavili u smislu produljenog pozitivnog dojma o Hrvatskoj.

“Primjetili smo povećani interes za Hrvatsku u to vrijeme, a isto javljaju i partneri, što nam daje veliku nadu za sezonu. Nije riječ samo o Švedskoj, nego i primjerice Danskoj s naglaskom na područje oko Kopenhagena koji je sve to pozorno pratilo. Najveći broj letova u različite zračne luke u Hrvatskoj imamo upravo iz Kopenhagena”, kaže Staničić, piše Poslovni.hr.

Lee Kosović iz LOL Event Managmenta upozorava da neka druga događanja postignu veći učinak. “Europski ili svjetski uspjesi poput ovog kojeg je izazvao Marko na Eurosongu često generiraju značajan medijski interes i povećanu globalnu prepoznatljivost zemlje. Ali, efikasnost pretvaranja takvog uspjeha u evente s ciljem privlačenja turista, iskreno, nisam primijetila. Najveće stvari koje se u ovom kontekstu pretaču u evente su dočeci sportskih prvaka diljem Hrvatske o kojima strani mediji također pišu”, komentirala je Kosović.

Event organizatorica primjećuje da lokalno stanovništvo zaista organizira velike i spektakularne dočeke za sve koji postignu veliki uspjeh pod bojama hrvatske zastave i to dovede do povećanja broja stranaca koji počnu guglati i raspitivati se o našoj zemlji, no…

“Fama oko takvih uspjeha je možda kratkoročna, ali povezivanje identiteta Hrvatske s time je dugotrajna. Ne pretačemo to u evente, mada svake godine niču neki novi kojima se jača ponuda tzv. turističkih evenata”.

Na pitanje što nam kao zemlji nedostaje kada je u pitanju event menadžment, Skoko ističe: “Hrvatska nema globalno atraktivan izvorni događaj koji bi pridonosio popularizaciji našeg identiteta, popularnosti Hrvatske u svijetu i jačanju brenda općenito i tek bi ga trebalo osmisliti”.

Staničić pak pojašnjava kako HTZ putem potpora i suradnji potiče organizaciju i održavanje različitih događanja poput Sea Star festivala, ATP turnira Plava Laguna Croatia Open Umag, INmusic festivala, Riječkog karnevala, Dubrovačkih ljetnih igara, Sinjske alke i brojnih drugih.

Sveukupno HTZ ostvaruje suradnju s 33 organizatora najvećih događanja u zemlji, a jedan Staničić posebno ističe jedan: “Svakako treba istaknuti ULTRA EUROPE Festival u Splitu koji generira iznimno velik broj dolazaka i noćenja gostiju u Split, ali i cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju. HTZ je i na navedenom festivalu partner”.

Europski glazbeni uspjeh nadovezao se na niz ranijih nogometnih uspjeha, a pred nama je upravo Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj na kojem Hrvatska predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem ponovno nastupa. Čelni čovjek HTZ-a vjeruje da odlični rezultati nacionalnog tima i dostignuća pojedinih igrača pridonose domaćoj turističkoj popularnosti.

“Što će rezultat nogometne reprezentacije biti bolji, to će biti i veći efekt, odnosno utjecaj tog rezultata na vidljivost naše zemlje, ali i na želju za posjetom Hrvatskoj. Hrvatska nogometna reprezentacija je u tom smislu puno učinila 1998., kao i 2018. te 2022. godine. Zapažen je rezultat ostvaren i u sklopu Lige nacija, ali i kroz izvrsne nastupe hrvatskih nogometaša u svojim klubovima, poput Luke Modrića koji i u 39. godini izaziva poštovanje cijelog svijeta ili Joška Gvardiola koji sa samo 22 godine čini čuda u engleskoj ligi”, komentirao je Staničić, piše Poslovni.hr.

Nogometnu prepoznatljivost svakako se može dodatno iskoristiti i privlačenjem nogometnih klubova iz svih dijelova svijeta. Umag je jedan od gradova u kojem su prepoznali potencijal hrvatske promocije kroz nogomet i organizirali nogometni turnir za mlađe dobne skupine ‘Umag Trophy’.

“Umag su ove godine u ožujku ‘okupirali’ mladi nogometaši iz cijele Europe. Turnir Umag Trophy jedan je od najvećih u Europi za mlade nogometne talente i najveća manifestacija takve vrste u regiji. U Istru je privukao 404 nogometne ekipe i više od 6000 nogometaša koji su se borili za naslov prvaka u 7 uzrasnih kategorija te četiri odvojena turnira.

Turnir je uz jadransku obalu okupio zapravo ekipe najvećih europskih klubova poput Barcelone, Juventusa, AC Milana, Anderlechta, došli su i Hellas Verona i Parma Calcio, ali i domaći i regionalni velikani poput Hajduka, Dinama i Crvene zvezde”, ističu iz Turističke zajednice grada, piše Poslovni.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari