PRAVILO 10 POSTO?

Video | Bakša, manča i tringelt dobili novi zvuk – POS aparata. Direkt ispitao: Koliko novca ostavljamo konobarima?

Pojedete večeru, platite račun karticom, karticom date i napojnicu konobaru, a onda država na to sjedne sa svojom šapom, naplati porez, a konobar ne dobije ni pola onoga što ste mu ostavili. Tako je bilo u Hrvatskoj do prije dva dana, ali od sada će konobar dobiti onoliko koliko ste mu dali

Puno toga je novo u ovoj godini. Jedna novost je rast plaća, a druga, da ćemo ih sada lakše trošiti na napojnice jer u Hrvatskoj su bakša, manča i tringelt dobili novi zvuk. Sada možete karticom platiti kavu, ali i ostaviti napojnicu. Revolucija je to koja će sada značiti da ako konobaru date 5 eura napojnica, toliko mu i ostaje.

“Do sada je bilo, da nije postojala napojnica, i od 100 kuna koje se dobije, prvo ispostavljate račun za to, morate platiti PDV, doprinose, zdravstveno, sve i ostane 39,5 kuna kada govorimo o Zagrebu”, govori nam ugostitelj Marin Medak.

Ali ni sada to neće ići u nedogled. Država neće dirati napojnice sve do iznosa od 3360 eura godišnje, dakle, 280 eura mjesečno.

“Ljudi sad dosta plaćaju karticama, puno više nego prije kada su bile kune jer im je lakše tako i kontrolirati potrošnju, lakše im je zbog tog silnog kovanog novca znati koliko troše”, kaže nam ugostitelj, Hrvoje Jagnjić.

Kod nekih se kartica koristi čak u 80 posto plaćanja. Malo tko danas ide na bankomat da bi ostavio bakšiš.

“Vani već POS uređaji preporučuju 5, 10 ili 15 posto. U Hrvatskoj je uobičajena praksa, recimo kontinent, Zagreb, oko 5 posto, a na moru to ide i do 10 posto jer je više stranaca”, objašnjava Marin Medak.

Jer kultura napojnica nije svugdje ista. U Njemačkoj ili Americi se predlaže ovisno o tome koliko ste potrošili, u Italiji i Francuskoj na nekim mjestima usluga se odmah naplaćuje kao dio računa, a Grčka se vodi našim modelom dobre volje. Koliko su dobre volje, pitali smo i građane.

“Obično se govori o 10 posto iznosa, tako je nekada vrijedilo pravilo. Nekada bude i više, nikad manje”, govori Maja iz Zagreba.

“Pa ostavim oko euro do dva, ali bome ostavim tamo gdje treba i gdje ne treba”, ističe Lidija iz Metkovića.

Elizabeta nam otkriva da uglavnom sve zaokruži: “Ako je kava euro i pol, ostavim dva. Idem na to neko zaokruživanje. Imam 65 godina, ali nemam problema sa snalaženjem otkada su euri”.

S novom valutom su manje više svi na – ti, ali postoje i oni kojima euro napojnica stvara probleme.

“Sad su darežljivi nego prije jer ne doživljavaju baš kovani novac, kao da im onih 10, 20 centi ne treba. Ja čak znam ljudima vratit jer se zna dogoditi da neku kavu plate gotovo duplo više nego što ona košta”, komentira ugostitelj Hrvoje Jagnjić.

Svi joj se vesele, nekima je dobar dio plaće, a oni od kojih se ona očekuje, će reći: treba se pošteno potruditi da bi je zaradio.

“Sve zavisi kakav je konobar, koliko je ljubazan”, kaže dječak Marko iz Banja Luke.

Svi pričamo jezik napojnica, ma koliko godina imali, ma kako god je zvali, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari