VREMENSKA PROGNOZA

”Balkanom će ove zime prolaziti oluja za olujom” AccuWeather u sezonskoj prognozi najavio žestoke vremenske (ne)prilike

Foto: AccuWeather

Na Mediteranu i na Balkanu bit će čak i nešto toplije od prosjeka. Ali, kako će ogromne količine vlažnog zraka putovati prema sjeveroistoku, bit će žestoko

AccuWeather u sezonskom izvještaju predviđa za južnu Europu, izrijekom posebno na Balkanu, žestoke vremenske prilike. Prognoze ove agencije najavljuju da će se vlaga s Mediterana pomicati prema Italiji, a onda da će dalje prelaziti preko Balkana i dalje prema Turskoj

“Zbog takvog stalno pritjecanja vlade, ova područja će imati oluju za olujom.”

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Europe ostati prosječne, ali i da će temperature u dijelovima Italije, Grčke i Balkana biti dosta više od prosjeka, prenose Vijesti.hr

Za razliku od Mediterana, prognostičari AccuWeathera predviđaju za unutrašnjost istočne Europe prodore neočekivano hladnog zraka:

“Ako polarni vrtlog izbaci mlaz hladnog zraka, jezgre te hladnoće vremenom će se pozicionirati u dijelovima istočne Europe.”

Područje s najvećim rizikom za temperaturu nekoliko stupnjeva ispod normale ove zime obuhvaća područje od središnje Ukrajine, sjeverno do Latvije i Estonije, te na zapadu do Slovačke i Poljske.

Niz oluja koje se predviđaju ove zime, navodi se i to, povećat će rizik od poplava u Italiji, na Balkanu, diljem istočne Europe.

U istočnoj Europi dodatan problem će biti i to što će sve oluje koje uspiju prijeći preko Balkana, a koje će se zaputiti dalje prema Ukrajini, vjerojatno nailaziti na hladan zrak, na tim mjestima stacioniran odranije. Takav susret vlage i hladnog zraka dovodit će do čestih razdoblja kiše i snijega u većem dijelu istočne Europe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views