EVO ŠTO KAŽE

Beroš: ‘Nije istina da nije rečeno ništa novo. Ova administracija nema fige u džepu’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predstavnici udruga istaknuli su da će inzistirati na svojim zahtjevima i da su šanse za otkazivanje prosvjeda na Markovu trgu 18. ožujka male

Nakon provedene ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika, Ministarstvo zdravstva pozvalo je u petak Hrvatsku liječničku komoru (HLK) i predstavnike krovnih liječničkih udruga na sastanak.

Udruge traže da se izjednače koeficijenti složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto. Traže donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika s vremensko-kadrovskim normativima i ukidanje  “robovlasničkih” ugovora za specijalizante.

Predstavnici udruga istaknuli su da će inzistirati na svojim zahtjevima i da su šanse za otkazivanje prosvjeda na Markovu trgu 18. ožujka male.

Nakon sastanaka ministra zdravstva Vilija Beroša i predstavnika liječničkih udruga koje “žele napokon vidjeti da ministar Beroš i zdravstvena administracija prelaze s riječi na djela i provode sve što je dogovoreno još u kolovozu prošle godine” ministar Beroš dat će izjavu za medije.

Na izjavu Ban Toksić o tome kako na sastanku ništa novo nije rečeno Beroš je rekao da se ne bi složio s tom tvrdom.

“Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo jer smo im danas vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koje je otišlo u međuresorno savjetovanje. Ne znači da će kao takvo biti prihvaćeno, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov. Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijanata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, što je bio jedan od glavnih prigovora, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti”, istaknuo je Beroš nakon sastanka, piše Danas.hr.

“Ustrajat ćemo u izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika jer se već sada suočavamo, a pogotovo ćemo se u budućnosti suočavati s manjkom kadra”, kazao je Beroš.

Beroš je rekao kako “ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav”.

“Prosvjedi i štrajk su legitimno pravo, oni na neki način imaju svoje uzuse. Mi ćemo napraviti svoje, a to je pokušati iznijedriti dogovoreno, a na drugim suradnicima je na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju da postupaju kako hoće. Ako su im namjera hrvatskih pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjela”, istaknuo je Beroš.

Osvrnuo se na i slučaj pacijentice Line Budak kojoj sedam mjeseci nije rečeno da ima rak dojke.

“Još jučer, pogotovo tijekom jutra sam razgovarao s ravnateljom KBC-a Sestre milosrdnice, oni imaju jednu višedesetljetnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter. To je informacija kojom ja raspolažem, a kasnije ćemo komentirati druge elemente. Njihova praksa je da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista. Ja pozdravljam takvu praksu, iako u kontekstu stavljanja pacijenata u fokus moramo i to unaprijediti jer danas u vrijeme informatizacije postoje nove mogućnosti. Prema mojoj informaciji pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema, mogla je doći i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodoilo. Znam da je bolnica još u 12. mjesecu dopisom odgovorila pacijentici”, kazao je Beroš.

Ako u slučaju gospođe Budak budu utvrđene neispravnosti, Beroš je rekao kako će onda biti sankcija i kako će joj se tada i osobno ispričati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari