BORBA S KORONAVIRUSOM

Beroš o novom brazilskom soju: ”Postoji mogućnost da se zapravo radi o hrvatskom soju…”

Idi na originalni članak
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministar Vili Beroš prije sjednice Vlade osvrnuo se na novi soj virusa, tzv. brazilski koji je otkriven u Hrvatskoj o čemu je danas izvijestio Institut Ruđer Bošković.  

Oglas

“Otkrivena je jedna od mogućih mutacija brazilskog, ali i britanskog i južnoafričkog soja. Sekvencioniranje cijelog genoma je u tijeku i pravu informaciju ćemo imati za tjedan dana. Brazilski soj je najsličniji britanskom, dakle manje zarazan od južnoafričkog. Ova mutacija na spike proteinu može biti i od druga dva soja, a možda će ispasti i da je to neka hrvatska varijanta.

U kliničkom aspektu, mutacija je nađena u jednom od uzoraka, još 30. siječnja. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na širenje epidemije. Ali svakoj mutaciji treba posvetiti pažnju, no bez senzacionalizma”, rekao je Beroš.

Podsjetimo, s Ruđera su izvijestili da su identificirali mutaciju brazilskog soja koronavrirusa, pišu Vijesti.hr

Upitan što će biti s nabavom ruskog cjepiva, rekao je da Hrvatska “paralelno vozi na oba kolosijeka”. To cjepivo može doći vrlo brzo, ovisno o regulatornim agencijama – bio to HALMED ili EMA.

“Upotrijebit ćemo onu opciju koja za građane bude najadekvatnija, najsigurnija za naše građane, istaknuo je i rekao da rusko cjepivo u Hrvatsku može doći vrlo brzo”, rekao je Beroš.

Komentirajući najave iz Pfizera da bi možda samo jedna doza bila dovoljna za imunitet.

“S imunološkog aspekta prva doza cjepiva već izaziva dostatnu imunost za sprečavanje zaraze. Druga doza znači podizanje imuniteta da bude dugotrajnije. Ako bude poremećaja u isporukama, razmotrit ćemo odgodu druge doze,” poručio je ministar.

Exit mobile version