OD UTORKA KREĆU BRZI TESTOVI

BEROŠ OTKRIO – STOŽER RAZMIŠLJA O MASOVNOM TESTIRANJU GRAĐANA: ‘Naši epidemiolozi ne zagovaraju taj potez, ali…’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Započela je validacija brzih testova na koronavirus: ‘S obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto’

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započela je validacija brzih testova na koronavirus. Ako brzi testovi na koronavirus budu imali širu primjenu, očekivano je da bi dnevne brojke mogle biti i veće.

“Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za RTL.

Beroš je dodao da struka smatra da su takvi testovi relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. “Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto”, rekao je Beroš.

Više u VIDEOPRILOGU: