USKORO ĆEMO ZNATI

Beroš uoči sastanka s lokalnim stožerima: ‘Moguće su nove i oštrije mjere’

Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Gledat će se broj oboljelih narednih dana, a ako bude novih pogoršanja, sigurno će se uvoditi nove mjere

S obzirom na to da je situacija šarolika i da neke županije i dalje imaju relativno dobru epidemiološku situaciju, dok su neke debelo u crvenom, Nacionalni stožer civilne zaštite za ponedjeljak je organizirao sastanak sa svim predstavnicima lokalnih stožera.

Na sastanku će svaki predstavnik detaljno predstaviti stanje svoje županije, upozoriti na sve lokalitete na kojima postoje žarišta, na kojima dolazi do većih okupljanja, ali i upozoriti na inovativne ideje kako bi zaobišli mjere, i pri tome se dobro zabavili.

Nakon sastanka, moguće je da županije koje imaju veće brojke zaraženih i pojačana žarišta ili okupljanja s kojima se povezuju zaraženi, uz blagoslov Nacionalnog stožera, donesu nove, oštrije mjere.

Naime, iz Nacionalnog stožera su za Jutarnji list rekli kako očekuju da lokalni stožeri predlažu vlastite mjere s obzirom na epidemiološku situaciju. Smatraju kako oni iz Zagreba ne mogu znati što se događa u svim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, te ne mogu znati gdje se sve mladi okupljaju.

S obzirom na prosječnu dob oboljelih koja se kreće oko 35 godina, i znatno je niža nego što je to bilo na proljeće, činjenica je da upravo oni predstavljaju najveću bojazan za Stožer.

Kako bi se smanjio broj oboljelih među mladima, koji mahom imaju vrlo blage simptome ili ih nemaju, ali zato šire virus, Stožer je ranije skratio radno vrijeme noćnih klubova do 24 sata.

Išlo se s pretpostavkom da u sitne noćne sate ima sve više osoba koje su pod utjecajem alkohola pa zanemare bilo kakve epidemiološke mjere.

Mladi su vrlo brzo tome doskočili, a navodno se najviše takvih scena vidi na Zrću, gdje su počeli mnogo ranije izlaziti te su tako samo promijenili vrijeme kada izlaze.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže kako ne zna što se događa na Zrću, ali da naravno, glasine dolaze i do njega.

Na pitanje očekuje li povratkom osoba s godišnjih odmora rasplamsavanje virusa na kontinentu, Beroš kaže da već postoje takvi slučajevi.

”Upravo zato smo apelirali, posebno na mlađu populaciju, da pri povratku na svoje lokalitete, ako su bili u takvim rizičnim situacijama, pripaze na ostvarivanje kontakata barem sedam dana, a pogotovo da pripaze na starije i bolesne osobe”, kaže Beroš.

Dodatnu bojazan predstavlja i početak školske i akademske godine, a na koji način će izgledati saznat ćemo danas kada HZJZ objavi preporuke.

Kako se neslužbeno doznaje, i dalje se stoji pri tome da školska godina sigurno počinje 7. rujna, a kronično bolesna djeca i zaposlenici trebali bi nositi maske N95. Također, mjere će se organizirati po regijama ići će se na smanjivanje razrednih odjeljenja, a po potrebi će se uvesti i smjenska nastava. Maske će se nositi u svim zajedničkim prostorima škole.

Gledat će se broj oboljelih narednih dana, a ako bude novih pogoršanja, sigurno će se uvoditi nove mjere.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari