POZVAO NA BLAGOSLOV

Biskup kritizirao mjere Stožera: ‘Ograničenje okupljanja na misama je zadiranje u područje savjesti’

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ne razumije zašto se vjerske aktivnosti stavljaju u isti koš s drugima

Antun Škvorčević, požeški biskup, javno je kritizirao epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite po pitanju proslave misa za vrijeme blagdana te istaknuo da građanske vlasti ne mogu vršiti zakonodavnu vlast u slučaju liturgijskih propisa, piše 24 sata.

“Nacionalni stožer civilne zaštite i hrvatska Vlada zaslužuju svaku pohvalu i zahvalu za sve što čine da očuvaju zdravlje hrvatskih građana i organiziraju zdravstveni sustav u teškim okolnostima. No, epidemiološki stručnjaci i javni politički dužnosnici u donošenju mjera polaze gotovo isključivo od zdravstvenog i gospodarskog kriterija, stavljajući kršćane u nezavidan položaj”, poručio je Škvorčević.

Također smatra da je između Hrvatske biskupske konferencije i predstavnika vlasti izostala adekvatna komunikacija te ne razumije zašto se vjerske aktivnosti stavljaju u isti koš s drugima.

Smatra da je obustava ili ograničenje okupljanja na misnim slavljima prepoznao kao zadiranje „u područje savjesti“, te zapitao mogu li vlasti „očekivati od biskupa, svećenika i drugih vjernika da provode odredbe koje su u suprotnosti s njihovim vjerničkim identitetom“.

“Sudjelovanje na svetoj misi nije disciplinsko, pravno ili samo moralno pitanje, nego identitetsko pitanje svakog vjernika te ga crkveni službenici nemaju pravo osloboditi od toga da živi u skladu s bîti svoje vjere, na isti način kao što ih mogu odriješiti od disciplinske obveze posta i drugih vjerskih dužnosti iste vrste. O tome može odlučiti samo vjernik po vlastitoj savjesti, provjerivši je li to za njega moguće ili nemoguće, je li spriječen to ostvariti ili nije”, napisao je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari