SJEĆATE LI SE?

Video | Bit će pakleno, prijeti nam najtoplije ljeto do sada! ‘Slično onoj nesretnoj godini koja je i veliku smrtnost’

Ljeto je kalendarski te počelo, a već se danima priča o ogromnim temperaturama u Europi, a u Njemačkoj je zabilježena najveća temperatura ikad. Mazzocco Drvar navodi kako je zatopljenje prva posljedica klimatskih promjena

Klimatske promjene velikim dijelom su uvjetovale ove vremenske ekstreme koji se sada učestalo događaju, poput tuče u Zagorju, navodi za RTL Direkt Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva, a nekadašnja meteorologinja RTL-a. Tuča je, dodaje, najčešća ljeti jer je potrebna velika energija da ona nastane.

“Sastojci takvih oluja sigurno su posljedica klimatskih promjena. Istraživanja su pokazala da dolazi do nešto manjeg broja tuča, ali su snažnije zbog klimatskih promjena”, ističe.

Prijeti nam najtoplije ljeto do sada

Ljeto je kalendarski te počelo, a već se danima priča o ogromnim temperaturama u Europi, a u Njemačkoj je zabilježena najveća temperatura ikad. Mazzocco Drvar navodi kako je zatopljenje prva posljedica klimatskih promjena.

“Ne možemo govoriti da će svako ljeto biti toplije od prethodnog, ali se pokazalo da je to trend. Ovo ljeto će biti toplo, ako ne i najtoplije do sada. Sinoptički obrasci pokazuju da je slično onom u nesretnoj 2003. godini koja je donijela izrazito velike vrućine, a u zapadnoj Europi i veliku smrtnost”, navodi Dunja Mazzocco Drvar.

‘Kimatske promjene su kao kronična bolest’

Klimatska kriza kao da je prestala biti problem, a Mazzocco Drvar govori kako su klimatske promjene kao kronična bolest.

“Stalno bolujemo i stalno pokušavamo smanjiti simptome i ako se bude dalo, liječiti. ali naravno da ako te u kroničnoj bolesti zaboli glava, liječit ćeš nju pa se vratiti kroničnoj bolesti”, rekla je Mazzocco Drvar.

Dodaje kako je povratak ugljenu o kojem se govori u zadnje vrijeme zbog rata u Ukrajini i smanjenju ovisnosti o ruskoj nafti je za okoliš najgora moguća opcija.

“Najgora je, ali gledam na to kao na tranzicijsko rješenje, kao kratkotrajno”, govori. Svatko će pribjeći rješenju koje mu je najprihvatljivije, ali uz nadu da će zaista biti kratkoročno i da ćemo nastaviti s tranzicijom koja nije stala.

“Obećali smo milijun dodatnih stabala kako bi smanjili emisije koje kao turistička zemlja imamo od vozila. U prvih par godina Hrvatske šume su ambiciozno krenuli u to, na ljeto je pauza jer se ne sadi, a sada već planiramo sadnju na jesen. Gledamo mogućnosti lokalnim zajednicama za sadnju urbanih stabala”, kaže.

‘Stalno nešto radimo’

S obzirom na krizu energenata otkrila je i što radi ministarstvo gospodarstva, a tvrdi kako kreću u veliku niskougljičnu kampanju kojom će objasniti kako doprinijeti energetskoj tranziciji.

“Stalno nešto radimo. Prvi dogovor prije početka pojačane situacije vezane uz energente i inflaciju, pojačali smo financiranje za obnovljive izvore energije, reagirali na energetsku krizu. Projekti su stalno u tijeku. Nezgodno je jer nisu u fokusu javnosti”, tvrdi pa zaključuje kako je na rasporedu i odlazak s ministrom Filipovićem na sastanak ministara EU gdje na razini Europskog vijeća predlažu novi zakonodavni paket, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari