BOZANIĆEVA PROPOVIJED: Božić nas uči kako uvijek možemo napraviti rez i krenuti ispočetka

Današnji biblijski izvještaji, prema njegovim riječima, ne samo da pomažu ispravno doživjeti okolnosti Isusova rođenja, nego vjernicima pomažu da lakše spoznaju svoju suvremenost

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je u božićnoj propovjedi u Zagrebačkoj katedrali da nas je Božićem Bog poučio da ima smisla započeti iznova bez obzira kakvogod stanje pogodilo nekog čovjeka, društvo ili zajednicu, ustvrdivši da se baš o Božiću, jasnije može vidjeti tko je original, a tko imitacija.

“Kakogod tko nisko pao, i onda kad mu život izgleda kao zazidana samica – ima smisla napraviti rez i krenuti ispočetka”, kazao je kardinal na Božić koji se slavi u Godini milosrđa.

Današnji biblijski izvještaji, prema njegovim riječima, ne samo da pomažu ispravno doživjeti okolnosti Isusova rođenja, nego vjernicima pomažu da lakše spoznaju svoju suvremenost.

Bozanić je poručio da su se novorođenomu Mesiji mogli pokloniti samo oni ljudi koji ništa nisu izigravali i koji su bili svoji, dok su na drugoj strani bili progonitelji Svete obitelji, a poput njih su, kazao je, bili i Isusovi progonitelji tijekom njegove muke.

Oni su zapravo bili zastrašeni, nesretni ljudi, pod utjecajem Zloga, čiji je obrambeni mehanizam na strah bila umišljenost, oponašanje tobože velike i čestite elite svjetovnih i vjerskih vlasti, a oponašanjem su, rekao je Bozanić, skrivali količinu svoje ugroženosti.

“I, evo, baš se o Božiću, kad je i nama zasjalo svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka, jasnije može vidjeti tko je original, a tko imitacija. Tako, primjerice, potrošački mentalitet oponaša Božić, šireći valove takozvane pozitivne energije i na umjetan način podiže veselje, a sve to zapravo ne dovodi ljude do Isusa nego do povećanja nečijega profita“, istaknuo je kardinal a prenijela Hina.

Poručio je da kao vjernici u hrvatskom društvu, obasjani svjetlom novorođenoga Djeteta Božjega, možemo vidjeti da je i u pozadini tolikih egzistencijalnih poteškoća koje muče naše ljude, i drugih problema u koje smo gurnuti, sindrom oponašanja određenih struktura.

“Nije li to što u našem društvu raste broj siromašnih građana, što se gasi proizvodnja, što izumire selo, što sve više obitelji kuca na vrata naših Caritasa – pokazatelj da se gospodarska i socijalna strategija više oponašaju nego što se žive“, upitao je Bozanić.

Nije li mirenje s činjenicom da toliki ne mogu naći posao u vlastitoj Domovini tek oponašanje brige za hrvatsku budućnost, a manje stvarna zauzetost, također je dodao kardinal.

Upitao je i nije li to što uz toliko napora kršćanske vrjednote ulaze u obrazovne sustave pri čemu roditeljski glas mjerodavnima tako malo znači pokazatelj oponašanja modela odgoja kao zajedničkoga pothvata škole i roditelja, a manje da se on doista živi.

Zaključio je kako Svjetlo Božića otkriva previše imitacija u društvenim odnosima, prisutnima i na međunarodnoj razini, kojima cilj nije opće, nego partikularno dobro, dobro manjine, na štetu većine. Napast oponašanja, skrivanja, bijeg od autentičnosti posljedica je straha kojega može suzbiti samo Bog, Milosrdni Otac koji svojoj djeci govori: Ne bojte se!, rekao je Bozanić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari