SJEDNICA VLADE

Božinović najavio: ‘Počinju kontrole kafića i shopping centara’

Foto: Pixsell

Ministar Božinović pak je naglasio da se primjećuje trend opuštanja u društvu i zato će se ići na pojačano provjera i nadzor postojećih mjera

Na dnevnom redu sjednice Vlade su rebalans državnog proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za 2022. te nove makroekonomske projekcije. Prema najavama ministra financija Zdravka Marića, glavnina rebalansa od 1,6 milijardi kuna odnosi se na zdravstveni sustav, za pokriće njegovih dugova prema veledrogerijama i troškove borbe protiv pandemije.

“Danas smo prešli 56 posto odrasle populacije koja je cijepljenja. Indikativan podatak je da je od ljudi koji su preminuli u dobi između 40. i 59. godine. Dakle od 15 preminulih samo jedna osoba je bila cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman mora vidjeti da je cijepljenje najbolji način da se zaštite”, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice, pišu RTL Vijesti.

Nakon toga premijer je rekao da će danas donijeti dvije važne odluke – jedna se odnosi na povećanje minimalne plaće od 1. siječnja iduće godine.

“Mi smo temeljito raspravili sve opcije na stolu i procijenili smo da u ovim okolnostima se poveća na 3750 kuna, time će ona biti i lako pamtljiva, to je 500 eura. Time po prvi put podižemo minimalac iznad 50 posto prosječne neto plaće. Prosječna neto plaća u kolovozu je bila 7118 kuna, a medijalna plaća je bila 6014 kuna. Ova minimalna plaća će biti 60% medijalne plaće”, rekao je.

Naglasio je kako je druga važna točka odluka o produljenju roka za popis stanovništva obzirom na okolnosti epidemije.

“Popisivači nailaze na teškoće pri popisivanju. Rok se produljuje do 14. studenog da se do mira dovrši popis po manjim džepovima koji su preostali, da bude napravljen na najbolji mogući način”, naglasio je premijer.

O rebalansu proračuna premijer je rekao: “Procjenjujemo da bi realni rast BDP-a u 2020. trebao biti 9 posto čime se odmah vraćamo od onog pada BDP-a od prošle godine od 8 posto. To govori o žilavosti i snazi hrvatskog gospodarstva”.

Što se tiče ukidanje viza za SAD rekao je da je tonešto što se radilo 30 godina. “Hrvatskim državljanima sigurno će omogućiti i bolje gospodarske odnose i bolju trgovinsku raspravu”, naglasio je premijer.

Ministar Beroš rekao je da je danas  zabilježeno 4154 nova slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u 24 sata je 33.77%. U bolnici je 1321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata.

“Zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih jučer je održan sastanak ekspertne skupine u ministarstvu. Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice i Dubrava će povežati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti. Zbog brzog širenja virusa pripremamo i aktiviranje dvorane Arena Zagreb za prihvat covid-bolesnika. Predlaže se i otvaranje tzv. covid ambulati”, naglasio je ministar, dodavši kako se primjećuje povećan interes za cijepljenje.

Ministar Božinović pak je naglasio da se primjećuje trend opuštanja u društvu i zato će se ići na pojačano provjera i nadzor postojećih mjera.

“U tome će sudjelovati policija, posebno govorimo o nadzoru javnog prometa i ugostiteljskih objekata. Kontrolirat će se i trgovački centri. Ravnateljstvo Civilne zaštite kontrolirat će javna okupljanja, trgovačke centre i ostala okupljanja. Prevenirat će se ilegalna okupljanja i pravne osobe koje kontinuirano krše mjere Stožera”, naglasio je, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari