BORBA S COVIDOM-19

Božinović o mjerama: ”S obzirom na neodgovorno ponašanje građana, očekujem da će mjere biti još strože…”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite započela je iščitavanjem ranije objavljenih epidmeioloških podataka.

Podsjetimo, imamo 1802 nova slučaja zaraze i 16 preminulih osoba. Među preminulih osoba pet je onih kod kojih je otkriven jedan komorbiditet, kod ostalih su evidentirani multipli komorbiditeti. Prosjek dobi preminulih je 76,3 godine, a najmlađa preminula osoba imala je 48 godina., prenosi Net.hr

Utrošeno je 416.745 doza cjepiva, cijepljeno je 335.916 osoba, s jednom dozom 255.887 osoba, a s obje 88.829.

”Na press konferenciji 17.3. je izviješteno o tome da je umrla osoba od 12 godina i oko toga se sad nepotrebno diže prašina. Mi primamo izvještaje iz bolnica za 24 sata i ne stignemo ih provjeriti prije konferencije, što sam jasno rekao. Ako mi dobijemo podatak da je od covida preminula osoba od 12 godina mi o tome izvijestimo, a kasnije provjeravamo. Činjenica je da se radi o djetetu od 12 godina te da je u otpusnim dijagnozama navedena respiratorna opstrukcija uzrokovana covidom, a bolnica je izdala pozitivan nalaz na covid 16.3.”, rekao je Capak.

”Rast novozaraženih i hospitaliziranih i onih na respiratoru te umrlih jasno ukazuje na ozbiljnost trenutne situacije. O nama samima ovisiti hoćemo li prolongirati negativnu situaciju ili ćemo se trgnuti i preokrenuti sve u pozitivnom smjeru. Nepridržavanje epidemioloških mjera ključne su za sprječavanje zaraze. Virus se neće širiti ako mu to ne dozvolimo. Mi smo se opustili i dozvoljavamo mu širenje druenjeme, okupljanjem, nehigijenskim mjerama. Budimo mudri i izbjegnuimo situciju koju smo imali u 11. i 12. mjesecu.”

Put do epidemiološki stabilne situacije je jasan – osobna odgovornost, epidemiološke mjere i cijepljenje. Cijepi se u ovom trenutku putem masovnih punktova i liječnika obiteljske medicine. Zahvaljujem svima na promišljanju na tom pitanju, naveo bih brojne pozitivne primjere organizacije cijepljenja. U Zagrebu se još traže optimalne mogućnosti. U ovisnosti o najavljenim dozama cjepiva, planiramo dodatne punktove. U Zagrebu se planira novi punkt na Zagrebačkom velesajmu gdje bi se moglo cijepiti 5000 do 6000 ljudi. Svjetski dan zdravlja 7.4. mogao bi biti dobar dan za početak rada, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje novinara očekuje li se uvođenje još strožih mjera, Božinović je odgovorio potvrdno:

”Činjenica je da smo svi odgovorni za nepovoljnu epidemiološku situaciju, već imamo županije koje primjenjuju strože mjere a čini se da je pred nama i još teži period što se mjera tiče. Pozivam sve građane da se ponašaju odgovorno i poštuju propisane mjere jer one nisu donesene bez razloga.”

”Već raspravljamo s nekim županijama o uvođenju strožih mjera, u prvom redu to je Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija koje bilježe nagle skokove u broju zaraženih,” zaključio je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari