COVID POTVRDE

Božinović o reakcijama na covid-potvrde: ”U Njemačkoj ne možete ni frizeru bez testa!”

Foto: Pixsell/Printscreen

Gost Dnevnika HTV-a bio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Prvo je govorio o uvjetovanju potpora u gospodarstvu covid-potvrdama.

“Vlada ne prebacuje odgovornost, ali koristi sve one mehanizme koje može kako bi se ispunio osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja građana, ali također da ekonomija trpi što manje u uvjetima pandemije. Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo”, rekao je Božinović na pitanje prebacuje li vlada odgovornost, piše Index.

Govoreći o javnom sektoru, rekao je da svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti.

“Ona je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija crno-bijela niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije”, rekao je Božinović.

Na pitanje što ako poslodavac kaže da mu radnici za koje ne dobiva potporu ne trebaju rekao je kako to poslodavac ne može vezivati uz potporu.

“To poslodavac odlučuje temeljem drugih kriterija. Ovo je poticaj, ako bude potrebe, da se isplaćuju dodatne naknade za one koje su se cijepili, preboljeli ili testirali, da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem se najviše onoga što čini današnji život može vratiti u normalu, na ono iz 2019. godine, i da ne nosimo maske i radimo svoj posao”, rekao je.

Jesu li covid-potpore diskriminacija

Što se tiče diskriminacije, primjerice, da će za ulazak u trgovačke centre tražiti covid-potvrde, rekao je da treba demistificirati covid-potvrde.

“To je sredstvo kojim možete utvrditi status osobe s kojom ste u neposrednom kontaktu. Iako se govori o popuštanju mjera u Europi, primjerice u Njemačkoj dandanas možete otići kod frizera samo ako imate potvrdu o negativnom PCR testu. Covid-potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni ili da ste preboljeli ili da ste se testirali. Ne kažem što će biti, međutim, činjenica je da imamo vrlo efikasan sustav, potvrde se u sekundama mogu dobiti preko sustava e-građani ili HZZO-a ili testnih mjesta”, rekao je Božinović.

Na ponovljeno pitanje je li odluka o ulasku u trgovačke centre samo s covid-potvrdama na stolu rekao je da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.

“No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu sredinu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima”, rekao je.

O tome tko će snositi troškove testiranja rekao je da je potpuno isključeni da bi se ljudi koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje, morali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to, njih nitko neće siliti. Ali to je manjina.

VIDEO DANA:

Turistička sezona

Delta-soj, lambda-soj, rastu brojke zaraženih u Sloveniji i Njemačkoj, koji su nam važni za turističku sezonu. Na pitanje ima li bojazni oko turističke sezone Božinović je rekao da bojazan postoji od prvog dana.

“Moramo biti odlučni kako ne bismo došli u takvu situaciju. Hrvatska mora biti zelena, mora se vidjeti napor svih institucija, svih stožera, i na lokalnim razinama, gdje šaljemo poruku da smo svjesni situacije, da epidemija nije završila, bez obzira na to što si netko može umisliti da je. Vidite da danas Britanija ima najveće brojeve od siječnja, da je i Portugal u problemu, da je Grčka na 200 posto povećanja. To su stvari o kojima moramo voditi računa, od graničnih prijelaza i ulaska u Hrvatsku do onoga kako se ponašamo u Hrvatskoj, pogotovo sada ljeti”, rekao je ministar.

O prigovorima ugostitelja

Na pitanje što kaže za ugostitelje koji se bune da ne smiju posluživati goste koji stoje rekao je da su hrvatski ugostitelji radili 5-6 mjeseci u prosjeku više nego ugostitelji u ostatku EU.

“Ovo je epidemiološka mjera te je činjenica da ugostitelji imaju prostor koji su dobili. Nisam siguran za pitanje stajanja na javnim površinama, na što ugostitelji plaćaju obveze. Može se postaviti i pitanje sanitarnih uvjeta ako se konzumira na stubama. Svi koji imaju terase imaju stolove i epidemiolozi su rekli da treba sjediti da se ne stvaraju nepotrebne gužve i mi to provodimo”, odgovorio je.

Što ako se pogorša epidemiološka slika

O mjerama ako brojevi zaraženih budu rasli, što će prvo biti na stolu, rekao je da ne želi spekulirati.

“Mi smo u situaciji kada možemo sačuvati i epidemiološku situaciju i turističku sezonu, samo svi moramo biti svjesni toga da svatko mora dati svoj doprinos”, zaključio je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari