BORBA S KORONAVIRUSOM

Božinović otkrio detalje o Covid-putovnicama: ”Lakši ulazak u zemlju za one koji su se cijepili ili preboljeli koronu…”

Božinović otkrio detalje o Covid-putovnicama: ”Lakši ulazak u zemlju za one koji su se cijepili ili preboljeli koronu…”

Smanjite kontakte, održavajte razmak i nosite maske, poručio je šef Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici.

“Danas je otišla jedna uputa da se kontrolira okupljanje u javnim prostorima, razmak u trgovinama i kafićima, da se prati dezinfekcija ruku i javni prijevoz. Većina koja je savjesna u ovom, prihvatit će ovo što mi šaljemo. Mi bi svi htjeli da znamo što nas čeka za tjedan, dva ili mjesec, ali to nije jednostavno. Virus nas je puno puta iznenadio, čak i one koji su donosili najstrože mjere. Moramo računati da ovi skokovi nisu dobra vijest te da moramo biti maksimalno koncentrirani na provođenje mjera koje su sve ozbiljne i učinkovite ako ih se pridržavamo. Mislim da je to najefikasniji put ako ga svi skupa prihvatimo”, rekao je Božinović, prenosi Net.hr

Izdavanje digitalnih potvrda

Potom se osvrnuo i na uvođenje digitalnih potvrda, tzv ‘covid-putovnica’.

“Pred nama je i donošenje odluke o prelasku granica. Anticipirat ćemo odluke EU o izdavanju digitalnih potvrda. Predvidjet ćemo da se olakša osobama ulazak u Hrvatsku ako su preboljele covid, ako su cijepljene ili testirane PCR testom ili antigenskim testovima koje je EU navela na listi. Olakšanja neće biti, osim za djecu do 7 godina kojima se neće tražiti PCR test ili brzi antigenski.

Kod preboljelih će se tražiti rok od najmanje 6 mjeseci da bi mogli prelaziti granicu bez PCR testa. Cijepljenima će biti razumljivo biti omogućen prelazak granice”, kazao je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari