PRAVILO - "OSTANI DOMA"

Božinović otkrio kada se možemo nadati padu broja oboljelih: ‘Ne smijemo se opustiti’

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Božinović se dotaknuo i broja slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i činjenice da rast zaraženih nije eksponencijalan

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinoviću za HRT komentirao je stanje oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj te još jednom istaknuo kako je u ovom trenutku najvažnije socijalno distanciranje i održavanje higijenskih mjera.

“Neke bolje medicine od ove vrste preventive nema. Što budemo efikasniji u provedbi mjera onda ćemo se početi vraćati nekim normalnijim ritmovima života. Dok to nije, moramo činiti sve kako bi zaštitili ljude”, kazao je.

“Moramo osvijestiti da je jedina linija obrane socijalno distanciranje i održavanje higijene. Nema cjepiva, nema lijekova” kazao je Božinović.

Iako, kako je rekao, sve više građana shvaća  nužnost mjera koje je uveo Nacionalni stožer, i dalje postoje građani koji to podcjenjuju.

“Postoje profesije koja moraju pružiti usluge, no postoje i oni koji ugrožavaju one koji nam trebaju policija, zdravstveni djelatnici, mislim na sve žurne službe pa i medije, kako bismo imali osnovnu zaštitu”, kazao je Božinović.

“Oni smatraju da ako ne vide neprijatelja – da on nije tu, što je vrlo pogrešna ocjena i ta ocjena može koštati. Trendovi na svjetskoj razini pokazuju da mjere postaju sve restriktivnije”, kaže Božinović.

Božinović je rekao da se pribjegava određenim mjerama koje su izbalansirane.

“Što je svaki pojedinac restriktivniji prema sebi onda je manje potrebe da institucije tu reagiraju”, kazao je.

“Kada bi svatko postigao taj jedan balans bilo bi nam lakše. Te poruke morat ćemo ponavljati dok ne postignemo zadovoljavajuću situaciju”, rekao je.

Ministar je napomenuo kako je Hrvatska suočena s ekstremnom situacijom i shvaća da mjere nisu nikome drage. Ipak, kako je rekao, postoji velik dio građana koji mogu i trebaju ostati kod kuće, a to ne rade čime ugrožavaju druge, prvenstveno zdravstvene radnike koji nam, istaknuo je, u ovom trenutku trebaju.

“Nema potrebe da nakon ono što se obavi, kada je u pitanju opskrba ili posao, netko ne ode doma”, rekao je ministar napominjući kako ne treb imati iluzije da neka dobna skupina nije ugrožena.

Božinović se dotaknuo i broja slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i činjenice da rast zaraženih nije eksponencijalan. Istaknuo je kako se građani zbog toga ne smiju opustiti.

“Činjenica je da taj broj raste, činjenica je da nije eksponencijalan, no to nas ne smije opustiti. Morali bi imati po struci pet do sedam dana pad. To nemamo. Nastojimo doći do takvih statistika koje nam otvaraju prostor na razini Vlade gdje se treba nešto popustiti. Još nismo u toj fazi”.

“Pozivam građane i bez obzira na lijepe dane, pravilo je ostani doma bez obzira koliko je to teško, nije lako. Međutim moramo naći načina i unutarnje snage. To nam je zalog da iz ove situacije izađemo sa što manje posljedica”, kazao je Božinović za HRT.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views