KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Božinović otkrio: ”Razmišlja se o uvođenju covid potvrda za školstvo i zdravstvo”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas kako razmišlja o uvođenju covid potvrda za školstvo i zdravstvo, ali i da se produljuje njihov rok valjanosti.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da se zasad ne planira uvođenje covid potvrda za druge djelatnosti, ali i dodao kako je činjenica da ih imamo i da ih u svakom trenutku, ako se tako procijeni, mogu aktivirati.

Najavio je produljenje roka valjanosti covid potvrda sa sadašnjih devet mjeseci.

Božinović je ponovio važnost pridržavanja mjera, održanja osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora. “Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10 do 15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol”, kazao je.

VIDEO DANA:

“S 50,69 % cijepljenih nismo postigli razinu koja jamči sigurnost”

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je podatak o visokom udjelu necijepljenih među hospitaliziranim i zaraženim osobama, upitavši zar to nije dovoljan argument o učinkovitosti cijepljenja.

“S 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli razinu koja jamči sigurno zdravstvenu budućnost”, upozorio je Beroš i pozvao na osobnu odgovornost svakog pojedinca.

“Ne mogu vjerovati da u vrijeme globalne epidemije netko koristi bolest za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje stručnih, takvi potezi mogu donijet jeftine političke poene i naslovnice, ali samo za kratko”, dodao je.

Ministar je napomenuo da cijepljenje u potpunosti ne kompenzira nepridržavanje mjera, već da jedino zajedno mogu dovesti do suzbijanja epidemije. Potvrdio je i da će aktivirati dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu radi cijepljenja najstarijih.

“Covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene”

O cijepljenju zdravstvenih djelatnika Beroš je ponovio da ono neće biti obvezno, ali kako je njegov stav da su covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene. “Cijepljenje neće biti obavezno, ali obavezno testiranje je onda opcija.

Slovenija primjerice, rekao je, ima obvezno testiranje zdravstvenih djelatnika jednom tjedno.

U Europi se ide i na ukidanje besplatnog testiranja kada ne postoji jasna klinička situacija, zato da bi se svi cijepili pa i mi tako razmišljamo, poručio je ministar zdravstva (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari