ZARAŽENI NA TENISKOM TURNIRU

Božinović otkrio tko je zakazao u Zadru: ‘Ono što govorimo mjesecima, sada se vidi na djelu’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zbog pojave koronavirusa na Adria Touru u Zadru je danas ministar Božinović, a dolazi i ministar Beroš

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, komentirao je širenje zaraze koronavirusom u Zadru.

”Nastavlja se testiranje, otvorene su četiri telefonske linije za upite građana, odaslana je poruka svima koji su bili u kontaktu ili u blizini ovih tenisača da se samoizoliraju, sigurno da će u danima koji dolaze epidemiolozi kontaktirati svakoga od njih. Mi smo u jednoj situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska, kao i više manje sve zemlje, otvaraju i prema gospodarstvu i prema turizmu. Naravno da se prema turizmu otvaraju one zemlje koje ovise o turizmu”, rekao je Božinović.

”Ukoliko se pridržavamo svi skupa barem elementarnih mjera, barem fizičke distance, onda smo prilično sigurni. Ono što govorimo mjesecima sad se vidi na djelu, u smislu da nije dobro biti u zatvorenim prostorima više od 15 minuta s osobama za koje niste sigurni da možda imaju virus i da ga mogu prenijeti na vas. Prema tome, ukoliko se budemo svi pridržavali mjera u najvećem mogućem obimu, onda se zapravo ne bi išlo ni u kakve snažne restriktivne mjere”, rekao je ministar.

Što se tiče Zadra, poduzete su mjere vezano uz najosjetljivije skupine. U Domovima za starije i nemoćne i u bolnicama nema posjeta, a drugo ovisi o svima od nas, rekao je Božinović.

Upitan tko je zakazao u Zadru, Božinović je odgovorio:

“Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih”, kazao je Božinović novinarima u zagrebačkoj Nehajskoj, upitan tko je zakazao u slučaju širenja zaraze koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour u Zadru.

“Ukoliko se ljudi ne žele inficirati, mogu to postići vrlo jednostavno, neka se ne dovode u situacije u kojima su moguće infekcije”, rekao je.

“Pokazali smo da znamo zaustaviti virus”

Na komentar novinara kako je ponekad policija rastjerivala ljude u parkovima, ministar kaže da to nije potrebno.

“Siguran sam da i ovaj primjer, ma kako loš, će osvjestiti ljude da zapravo, ako se oni budu pridržavali uputa, da im je to najbolje jamstvo da će nastaviti raditi svoj posao. Vidjet ćemo je li sanitarna inspekcija nešto našla. Mi smo od prvog dan zauzeli stav da je u epidemiji ljude važno obavještavati, a represijom taj učinak ne bi postigli. Pokazali smo da znamo zaustaviti virus. Ovo nije situacija sa kojom se ne možemo nositi, ja sam siguran da će se sljedećih dana podići razina svijesti kod ljudi, kod svih koji organiziraju događaje i da ćemo se vratiti na još niže brojke, iako ove nisu jako zabrinjavajuće”, rekao je.

Što će biti s izborima?

Na pitanje što će biti s izborima kaže da je HZJZ na poziv DIP-a razradio načine postupanja u izbornom procesu.

“Ostala je još posljednja faza, dan izbora. Što se riče konkretnih rješenja, ovisit će o situaciji u tom trenutku”, rekao je i dodao kako su i sada brojke manje nego kada se krenulo u proces odluke o održavanju izbora.

“Imajući u vidu da je na jesen moguć drugi val i ako se ne nađe mediicnsko rješenje, za što naznaka nema, tada bi došli u jednu puno goru situaciju”, kaže.

“Sve je na papiru, treba to dobro čitati i primijenjivati u praksi”, rekao je Božinović.

Političari se ne pridržavaju mjera

“Mene niste vidjeli da se ne pridržavam.”

“Mogu reći i da se predsjednik Vlade ni s kim ne rukuje, a pogotovo ne u Zadru,nigdje se nije zadržao više od desetak minuta. Bio je s njima, 30-ak sekundi, koliko treba da pružiš lakat. Premijer će se testirati jer je odgovoran političar i premijer. Sve ono što je dosad radio u kampanji sukladno je uputama epidemiologa”.

Upitan je li se razgovaralo o odgodi izbora u HDZ-u, ministar je rekao:

“To se nije razmatralo, nema indikacija zbog kojih bi se to razmatralo. Imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. Treća smo država od kraja po broju umrlih, mislim da su samo Latvija i Slovačka bolje. Nemamo nijednu osobu na respiratoru, imamo malo hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji naše uspješnosti ne znam što bi bili”, kaže.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari