BROJNE PREDNOSTI

Božinović predstavio nove osobne iskaznice; Sadržavat će čak i zdravstvenu!

Foto: Screenshoot/ Vijesti.hr

Osobna postaje biometrijska isprava i ima status pune isprave na području EU-a

Od 2. kolovoza u Hrvatskoj se, kao i u svim zemljama Europske unije, počinje izdavati i primjenjivati nova generacija osobnih iskaznica, tzv. e-osobna, pišu Vijesti.hr.

Kako će izgledati i što građani dobivaju s ovim dokumentom, na sjednici Vlade predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prije svega – trebao bi omogućiti više standarde sigurnosti. Osim već postojećeg elektroničkog nosača podataka, u e-osobnu ugrađivat će se biometrijski podaci s prikazom lica i otiscima dva prsta.

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak se ne mijenja, rekao je ministar.

Za djecu do 18 godina, izradu prve osobne iskaznice financirat će država za što je ove godine osigurano 1,5 milijuna kuna.

Što građani dobivaju novom e-osobnom?

Najveća prednost se čini tri dokumenta u jednom – osobna, putnovnica i zdravstvena.

„Osobna iskaznica postaje biometrijska isprava, ima status pune isprave na području EU-a kao putovnica pa će omogućiti brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama. Također, e-osobna objedinit će osobnu i zdravstvenu iskaznicu te će sadržavati i matični broj“, kazao je Božinović.

Nova osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima. Aplikacija će biti besplatna. Korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani te kao i e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Osigurani su e-kiosci za aktivaciju e-iskaznica na za sada 11 lokacija u policijskim upravama.

Nova iskaznica izdaje se na pet godina do 70. godine života.  No, važno je da oni kojima postojeće osobne iskaznice vrijede, ne moraju sada podnositi zahtjev za e-iskaznicom.

Tijekom vikenda koji dolazi, zbog prelaska na novi sustav, ali i u petak neće se primati novi zahtjevi već će se samo moći podizati iskaznice koje su u izradi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari