BRIGA ZA SUPOVE: Na Cresu otvoreno oporavilište za bjeloglave supove i prva faza Centra za posjetitelje Beli

Do iduće turističke sezone bit će izrađen i multimedijalni postav o bjeloglavim supovima i etnografskoj baštini za što je Ministarstvo turizma već osiguralo 600.000,00 kuna

U mjestu Beli na otoku Cresu u srijedu je otvoreno oporavilište za bjeloglave supove te predstavljena prva faza projekta “Centar za posjetitelje Beli”. Riječ je o preuređenom prizemlju zgrade nekadašnje područne osnovne škole Beli. Centar su otvorili župan Zlatko Komadina, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

 

beli sup3

Na taj način u funkciju se stavlja novoizgrađeno Oporavilište za bjeloglave supove s pripadajućom letnicom (volijerom) te prizemlje zgrade Centra za posjetitelje s privremenim izložbenim postavom o creskim bjeloglavim supovima i biološkoj raznolikosti Primorsko-goranske županije.

Proteklih je godina u prosjeku 10-tak mladih supova godišnje stradalo najčešće padom u more ili se ozljeđivanjem na neki drugi način. Upravo otvaranjem ovakvog Centra s oporavilištem te skorim formiranjem hranilišta Primorsko-goranska županija i Javna ustanova Priroda s partnerima ulažu maksimalne napore da direktno doprinesu zaštiti populacije bjeloglavih supova.

Pored doprinosa zaštiti prirode, odnosno zaštiti populacije bjeloglavih supova, Centar za posjetitelje Beli će autentičnim sadržajima baziranim na stoljetnom suživotu ljudi i prirode sadržajno obogati turističku ponudu ne samo toga mjesta, već i cresko-lošinjske i kvarnerske destinacije.

beli sup4

Uz nositelje, Primorsko-goransku županiju i županijsku Javnu ustanova “Priroda”, partneri na ovokm projektu su Grad Cres, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, Udruga Biom te Udruga Tramuntana iz Belog.

Projekt će se realizirati u dvije faze, a ukupna vrijednost svih radova na oporavilištu i Centru procijenjena je na nešto više od 4.000.000 kuna.

U drugoj će se fazi izraditi multimedijalni postav o bjeloglavim supovima i etnografskoj baštini za što je Ministarstvo turizma već osiguralo 600.000,00 kuna, a koji će biti realiziran do iduće turističke sezone. Također, planira se uređenje okoliša te građevinska rekonstrukcija prvog kata i potkrovlja zgrade Centra kako bi se osigurali minimalni smještajni kapaciteti za volontere, studente biologije, znanstvenike te osigurao prostor za edukacije i radionice.

U oporavilištu već zbrinuta 2 mlada ovogodišnja supa!

Rješenje za obavljanje djelatnosti od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode Oporavilište je dobilo dana 1. srpnja 2016., a kolika je bila potreba za ovakvim Centrom na Cresu jasno dokazuje činjenica da su u razdoblju od 1. srpnja do 6. srpnja u oporavilištu zbrinuta 2 mlada ovogodišnja supa!

beli sup2

U prvu fazu uređenja uloženo 2.455.000 kuna

Građevinskim radovima prve faze u potpunosti je sanirana derutna fasada zgrade Centra, dio krovne konstrukcije i čitav krovni pokrov koji je propuštao, ugrađeni su novi razvodi i instalacije (elektro, hidro i strojarske) te nova vanjska stolarija u prizemlju. Uređena je unutrašnjost prizemlja, sanitarni čvorovi, ured. Također je izvršena rekonstrukcija okolnih pomoćnih objekata u sklopu Centra (suvenirnica, skladište, soba za smještaj pristiglih supova) te je izgrađena nova letnica (volijera) za oporavak supova. Investicija prve faze iznosi 2.455.000 kuna što je najvećim dijelom financirala Primorsko-goranska županija (nešto manje od 2.000.000 kuna), dok je Grad Cres osigurao iznos od 560.000 kuna.
Druga faza projekta uključit će opremanje i stavljanje u funkciju hranilišta za bjeloglave supove (lokacija Strganac na Cresu).

Foto: PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views