Brod hrvatskog kapetana potopljen, pronašli trojicu članova posade

Šibenčanin je zapovjednik tegljača Bourbon Rhode. Navodno je odlično reagirao prilikom havarije

U Atlantiku je pokrenuta spasilačka akcija tegljača za opskrbu Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojima je i jedan Hrvat.

Brod se kretao od grada Las Palmasa na Kanarskom otočju prema Gvajani.

Problemi su počeli na polovici puta, kada je brod uletio u snažni uragan Lorenzo praćen jakim vjetrom. Posada je otkrila da u krmu broda prodire more pa je odaslala poziv u pomoć.

Zapovjednik broda s ukupno 14 članova posade Hrvat je Dino Miškić iz Šibenika. Osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana, potvrdili su za Večernji list iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. U četvrtak ujutro, brod je poslao prvi poziv, javljajući da je u nevolji.

“Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea. U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć. Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana avljana medu clanovima posade”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Akciju spašavanja započeo je Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje (CROSS) područja West Indies-Gvajana te je zatražio od najbližeg broda, a riječ je bila o brodu za rasuti teret “SSI Excellent”, da promijeni rutu i pomogne tegljaču. Prema nekim informacijama, taj je brod je bio 20 sati udaljen od tegljača u nevolji. Kako se doznaje, s otoka Martiniquea su prema brodu poslana još dva remorkera, koja su bila udaljena gotovo osam sati plovidbe.

Trojica u čamcu, za ostalima se još traga

Iz brodarske kompanije Bourbon Offshore Greenmar su kazali da je operacija spašavanja u tijeku, ali da je izuzetno loše vrijeme ograničavajući faktor i uvelike otežava akciju te potragu za brodom i pomorcima.

Danas poslijepodne Vilizara Lazarova iz Bourbon Offshore Greenmara potvrdila je da su pronašli trojicu pomoraca u čamcu za spašavanje te da se za ostalima još traga. Brod je, prema posljednjim informacijama, potopljen. Dodala je samo da su u kontaktu s obiteljima pomoraca te im pružaju svu pomoć u tim teškim trenucima.

U brodarskoj kompaniji su, neslužbeno doznaje Večernji list, kazali da su prvi manevar i reakcija kapetana Miškića na dolazak oluje i havariju bili iznimni.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari