KADA ĆE POPUŠTANJE?

Brojevi su bolji, ali… Popuštanje mjera ipak će još neko vrijeme biti na čekanju, predlažu savjetnici Stožera!

Foto: Mateo Levak/Riportal

U posljednjih desetak dana Hrvatska bilježi pozitivan trend u broju oboljelih, ozravljenih i hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti.

Samim time, glavna tema koja zanima sve građane, ali i poduzetnike jest popuštanje mjera i otvaranje određenih djelatnosti, posebice sportskih cenatara i kafića.

No, ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne jamči da se epidemiološka situacija neće pogoršati i s postojećim ograničenjima, piše Jutarnji list.

Naime, ističu da treba vidjeti što će se događati kad počne nastava za niže razrede i maturante te kako će na širenje epidemije utjecati nedavna blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi proveli izvan svojih mjesta stanovanja. Slično razmišljaju i u drugim zemljama EU, koje ne predviđaju skoro otvaranje. Preciznije, naglašava se da bi do daljnjega trebalo potpuno zatvoriti škole jer, primjerice, najnovija austrijska istraživanja govore da su djeca jednako opasni širitelji virusa kao i odrasli. Sve u svemu čini se da bi kucanje na vrata stožeru s pojedinim zahtjevima za popuštanje mjera mogla ostati uzaludno barem do 15. veljače.

Istra se posebno zalaže za otvaranja

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac već je najavio “razgovor s nacionalnim stožerom na tu temu”, bez čijeg blagoslova to ne može učiniti. Naime, i dalje lokalne mjere mogu biti samo strože od nacionalnih. No, pouzdano se zna da do kraja siječnja neće biti popuštanja. Osim toga, još je prerano prognozirati situaciju koja bi se mogla dogoditi za desetak dana, a ni trenutne temperature ne idu u korist popuštanja. Stručnjaci objašnjavaju da bi, ako bi se i otvorile terase kafića i restorana, to značilo uključivanje grijalica ispod kojih bi se natiskao veći broj ljudi.

Tumače također da bi trenutna povoljna epidemiološka situacija u kratkom roku od popuštanja mogla ponovo eskalirati. Tvrde da se pad brojki zaraženih može djelimično pripisati i strahu od korone. Naime, u jednom je trenutku broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih bio toliko velik da je Hrvatska bila na europskom vrhu, pa su mnogi podigli razinu osobne zaštite. No, ljudski je zaboraviti, pa tek što su brojke počele padati, odmah se traži otvaranje kao da za stroge mjere više nema razloga. I u Stožeru tvrde da moraju biti oprezni s otvaranjem kako bi se toplije vrijeme i veći broj cijepljenih dočekali sa što manje zaraženih, a onda i hospitaliziranih te, dakako, umrlih, prenosi Jutarnji list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views