PROMJENA VREMENA

BROJIMO SATE DO KRAJA 2020.: Vakula objavio novu prognozu, otkrio što nas čeka na samom početku 2021.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Možda se možemo nadati kako je djelomično razvedravanje u većini krajeva na Silvestrovo navečer naznaka ‘vedrije’ godine od ove?

Kraj tekuće godine i početak nove vremenu kao da ništa ne znači – nastavlja se promjenjivo, uz povremene mjestimične oborine, češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega. Ipak, možda se možemo nadati kako je djelomično razvedravanje u većini krajeva na Silvestrovo navečer naznaka “vedrije” godine od ove!? Uostalom, nakon mnogobrojnih nevolja koje smo imali i još imamo – to i ne bi trebalo biti malo vjerojatno, javlja Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

No, teško je vjerovati da je pad temperature zraka tijekom novogodišnje noći – na kopnu “čak” i do “minusa” – najava manje tople godine od ove, koja je u znanoj povijesti mjerenja u većini Hrvatske među 6 najtoplijih, u mnogim mjestima na Jadranu čak i među 3!

A poslije razvedravanja – već tijekom noći, te posebice na Novu godinu ujutro – po nizinama unutrašnjosti velika je vjerojatnost mjestimične magle. No, ubrzo slijedi novo jačanje južine, porast temperature, oborine.

Početkom nove godine promjenjivo

Kiša će u kopnenom području povremeno padati i u prvim danima nove godine, posebno u nedjelju, a uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanih razdoblja, ujutro ponegdje i magle. Dnevna temperatura bez veće promjene, a jutarnja, nakon hladnoće u petak, od subote u porastu.

Promjenjivo s kišom i na Jadranu, uz jugo, od subote opet i jako. Kiša u petak uglavnom na sjevernom dijelu, a u dane vikenda i drugdje, pri čemu mjestimice može biti obilnija, uz izraženije pljuskove. Temperatura zraka ponovno će malo porasti, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zimski uvjeti

Na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema. Zbog velike količine vode na kolniku zatvorene su pojedine županijske i lokalne ceste na području Like i gradova Karlovca i Vrgorca. Detaljan popis poplavljenih cesta i cesta sa zimskim uvjetima nalazi se na interaktivnoj karti.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. siječnja 2021.godine. Putnici koji dolaze iz “zelenih područja EU” ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na Covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test. U prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela-Luka-Hvar-Split, Vis-Split i Mali Lošinj-Cres-Rijeka. Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć na potresom pogođena područja oslobođena su plaćanja putnih karata. (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari