TURISTIČKA SEZONA

Brojke iz turizma: 2019. i dalje nedostižna, ali zato je jedan mjesec bio rekordan

Idi na originalni članak
Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju – četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split

Oglas

U devet mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je ostvareno 17,2 milijuna dolazaka i 99,7 milijuna noćenja turista. To je 92 posto dolazaka i 92 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine, ali i 37 posto više dolazaka te 24 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Sve su to podaci iz sustava eVisitor, a sustav sadržava turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Iz Ministarstva turizma i sporta rekli se od ukupnih 99,7 milijuna noćenja, 88,2 odnosi na strane, a 11,5 na domaće turiste.

Vjerojatno i očekivano, najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji – 28,5 milijuna, a druga je Splitsko-dalmatinska s 18,5 milijuna noćenja. Slijede Primorsko-goranska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska te Šibensko-kninska županija.

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju – četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split.

Prema tržištima, gosti iz Njemačke ostvarili su najveći broj noćenja – 24 milijuna, a daleko iza njih su susjedi Slovenci s 9,7 milijuna. Na vrhu su i Austrijanci, Poljaci, Česi, Talijani itd.

Prema vrsti smještaja, bolje stoje objekti u domaćinstvu, nego li hoteli. U takvim je objektima ostvareno 38,2 milijuna, a u hotelima 20,5 milijuna noćenja.

Ipak, ovog rujna ostvareno je 2,2 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja turista, odnosno 16 posto više dolazaka i sedam posto više noćenja nego u rujnu 2021. godine.

Ako gledamo na rekordnu 2019. godinu, noćenja je bilo za jedan posto više, rekli su iz Ministarstva, prenosi RTL.

Exit mobile version